Ciolacu: „Nu înghețăm cheltuielile publice, le ordonăm”

Ciolacu: „Nu înghețăm cheltuielile publice, le ordonăm”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că măsurile avute în vedere de Guvern pentru acest sfârşit de an nu vizează îngheţarea cheltuielilor publice, ci ordonarea acestora, prioritatea fiind asigurarea cofinanţărilor pentru proiectele pe fonduri europene din exerciţiul financiar trecut şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Premierul a fost întrebat de presă, în cadrul unei vizite efectuate la Craiova, despre faptul că Guvernul ar intenţiona să îngheţe, printr-o ordonanţă de urgenţă, cheltuielile publice până la finalul acestui an. "Nu le îngheţăm, le ordonăm. Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În acest moment sunt în transparenţă şi urmează să discutăm la AMR (Asociaţia Municipiilor din România - n.r.), la UNCJR (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România - n.r.), pe urmă cu grupurile parlamentare. Aşa este practica", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Premierul a explicat că necesitatea unor astfel de măsuri ţine de asigurarea cofinanţării pentru proiectele din fondurile europene, având în vedere că se apropie finalul exerciţiului financiar 2014-2020. „Este sfârşitul exerciţiului financiar trecut, e normal ca prioritatea Guvernului să fie cofinanţarea pentru proiectele pe acest exerciţiu financiar. Dacă nu terminăm această cofinanţare şi nu trimitem plăţile până pe 31 decembrie, pierdem miliarde de euro", a afirmat premierul Ciolacu.

Şeful Guvernului a subliniat că, faţă de cele arătate, anumite "cheltuieli de mobilier" din ministere sau primării nu sunt importante în acest moment. „Să lăsăm un pic cheltuielile directe şi indirecte care se făceau de obicei: pixuri, agende, clopoţei, cred că nu e un capăt de ţară", a declarat Ciolacu.

În altă ordine de idei, întrebat despre reducerea cheltuielilor destinate organizării la nivel local a unor festivaluri, concerte, acesta a ţinut să sublinieze că, din surse proprii, "primarii au tot dreptul să facă ce cred dânşii de cuviinţă, împreună cu cei care i-au ales".

Cât priveşte organizarea târgurilor de Crăciun, premierul a subliniat că acestea sunt necesare, între altele, şi pentru că aduc venituri la bugetele locale. "După ce Nehammer îl închide pe cel din Viena, vă promit că şi eu îl închid în România. Este necesar, pentru că populaţia trăieşte. Altfel, s-ar închide şi cel de la Viena, şi cel de la Munchen, şi cel de la Londra. Este necesar pentru un popor să trăiască. Uitaţi un lucru, cu adevărat sunt nişte cheltuieli, dar aduc şi nişte venituri", a mai afirmat premierul.

Citit 666 ori Ultima modificare Marți, 24 Octombrie 2023 17:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.