Doar în Ungaria prețurile variază mai mult ca în România

Doar în Ungaria prețurile variază mai mult ca în România
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Rata anuală a inflaţiei, măsurată pe baza indicelui intern al preţurilor de consum, şi-a menţinut traiectoria descrescătoare în trimestrul trei 2023 şi această tendinţă a fost sprijinită în special de evoluţia preţurilor produselor alimentare", a declarat vineri guvernatorul Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflației.

În clasamentul european privind inflaţia (IAPC), România a pierdut din poziţia relativ mai bună din perioada anterioară. "Eram pe locul 7-8 în lunile de vară şi acum am ajuns pe locul 2 ca inflaţie. Singura ţară care are o variaţie anuală mai mare decât noi este Ungaria. Ceea ce caracterizează România faţă de alte ţări sunt un deficit fiscal mai mare şi o poziţie fiscal-bugetară mult mai vulnerabilă", a spus Mugur Isărescu.

"Se vede foarte clar că evoluţia preţurilor agroalimentare în trimestrul trei a fost forţa care a dus inflaţia în jos. La grâu, în cazul României, a fost o recoltă relativ bogată şi acest lucru a permis menţinerea unei evoluţii favorabile pe pieţele materiilor prime agricole. Măsura plafonării adaosului comercial a potenţat aceste ajustări descendente ale preţurilor alimentare. Începând cu luna iulie însă, în mod neaşteptat, a fost o creştere a combustibililor şi acest lucru a temperat scăderea indicelui preţurilor de consum.Dinamica anuală a preţurilor producţiei industriale, care în urmă cu un an, doi chiar ne-a speriat, şi-a continuat traiectoria descendentă, în principal din cauza faptului că au scăzut costurile cu produsele energetice, costurile cu energia şi, pe cale de consecinţă, şi alte costuri. Apar însă semne de nervozitate. Pe pieţele de energie şi pe cele corelate direct de acestea, bătălia nu este încheiată. Războiul din Orientul Apropiat va influenţa evoluţia preţurilor la energie", a afirmat guvernatorul BNR.

Citit 571 ori Ultima modificare Vineri, 10 Noiembrie 2023 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.