Puneri sub acuzare în dosarul incendiului de la spitalul din Piatra Neamț

Puneri sub acuzare în dosarul incendiului de la spitalul din Piatra Neamț
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Spitalul din Piatra Neamț și două cadre medicale au calitatea de inculpați și suspecți în dosarul privind incendiul din secția ATI-COVID, în urma căruia zece pacienți au murit, a informat avocatul Adrian Cuculis, citat de Mediafax.

"Procurorii au schimbat și încadrarea greșită a faptei din ucidere din culpă în distrugere care a avut ca urmare un dezastru și infracțiuni de nerespectare a măsurilor de securitate în muncă", a spus Cuculis. Conform acestuia, spitalul din Piatra Neamț și două cadre medicale au căpătat calitatea de inculpați și suspecți, iar dosarul se pregătește să ajungă în instanță, la trei ani de la tragedie.

Potrivit actului citat, în cazul unui cadru medical, "fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu în calitate de asistent medical în cadrul Secției Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în salonul nr. 240, în care acorda îngrijiri bolnavilor pozitivi COVID-19, cărora li se administra oxigenoterapie, în intervalul orar aproximativ 16.40 - 8.40, nu a luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera bolnavului (...) aflat în agonie".

Prin lăsarea nesupravegheată a candelei, ca sursă de foc deschis, pe fondul neatenției unei alte asistente și al concentrației de oxigen peste limita maximă prevăzută în fișa cu date de securitate pentru oxigen (23%) din salon, halatul acesteia a luat foc. Astfel "a izbucnit incendiul, soldat cu propria vătămare corporală, dar și cu degradarea salonului nr. 240 și a spațiilor din componența acestuia (hol, baie și spațiile adiacente din imediata apropiere), distrugerea/ degradarea mai multor lucrări, instalații, echipamente și componente ale acestora (...) cu o valoare estimată a distrugerilor de 550.000 euro, fără TVA, precum și cu decesul, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie acută a celor opt pacienți internați în salonul nr. 240, precum și vătămarea corporală a doctorului Denciu Ioan Cătălin" și a celor două asistente.

Zece pacienţi au murit, în noiembrie 2020, în timpul incendiului din Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Două saloane în care se aflau 16 pacienţi au fost cuprinse de flăcări, iar un medic care a încercat să salveze pacienţii a suferit arsuri grave.

Citit 815 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2023 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.