Cifrele majorărilor salariale din 2024

Cifrele majorărilor salariale din 2024
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pensiile se majorează cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024, iar salariile de bază ale personalului plătit din fonduri publice vor creşte cu 5% de la aceeaşi dată. Excepţie face personalul din învăţământ, care va beneficia de o majorare de 20% în două tranşe, potrivit proiectului de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, publicat miercuri și citat de Agerpres.

Totodată, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător, cu anumite excepţii prevăzute de lege.

Pe de altă parte, anul viitor vor primi vouchere de vacanţă şi indemnizaţie de hrană numai funcţionarii publici cu venit sub 8.000 lei net lunar. Valoarea voucherului de vacanţă creşte de la 1.450 la 1.600 lei/an, pentru a nu fi afectată de introducerea CASS de 10%.

Sporul de condiţii vătămătoare (sporul de antenă) a fost stabilit la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut/lună pentru toate domeniile de activitate din sectorul bugetar.

Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, desfiinţarea posturilor vacante, diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8% şi limitarea funcţiilor de conducere la maximum 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar.

De asemenea, pentru constituirea unui serviciu este nevoie de minimum 10 posturi de execuţie, pentru o direcţie sunt necesare minimum 20 de posturi de execuţie, iar pentru constituirea unei direcţii generale, minimum 35 de posturi de execuţie. Funcţiile de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/ subsecretar de stat/ vicepreşedinte şi funcţiile de demnitate publică asimilate acestora ar trebui reduse cu cel puţin 25%.

Citit 477 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2023 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.