Confederația transportatorilor se delimitează de protestele de stradă

Confederația transportatorilor se delimitează de protestele de stradă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) salută orice "protest democratic, fără implicarea factorului politic şi fără anarhie", precizând însă că nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu guvernul, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

"Soluţia este continuarea dialogului cu autorităţile. Scopul nostru este să obţinem modificări legislative în favoarea românilor şi a economiei României, nu să dăm jos guverne sau să punem guverne. COTAR a anunţat organizarea unor proteste în luna ianuarie, dar nu este organizator al manifestaţiilor din aceste zile şi nici nu a participat la întâlnirile cu guvernul. Din punctul nostru de vedere, aceste proteste, chiar spontane fiind, nu trebuie să degenereze şi nu trebuie să se transforme în anarhie. Noi toţi, transportatori, agricultori şi alte categorii din industrie, trebuie să ne punem la masa discuţiilor, pentru negocieri", potrivit comunicatului de presă COTAR.

În context, organizaţia subliniază că 70 la sută dintre revendicările celor care protestează în aceste zile pot fi rezolvate într-un termen rezonabil, sunt pertinente, iar unele chiar foarte urgente şi necesare.

COTAR arată că unele soluţii au fost prezentate de reprezentanţii săi încă de la finalul anului trecut, iar rezolvarea stă în mâna autorităţilor din România. "În legătură cu plafonarea preţului RCA la un tarif de 4.500 de lei pentru clasa de bonus B0 - considerăm că iniţiativa, în această formă, nu poate fi implementată, din două motive: acel tarif este nesustenabil, dacă mai vrem ca acea poliţă RCA să poată despăgubi daunele produse din accidente. City Insurance a vândut poliţe RCA la acel nivel de preţ şi a dat faliment, producând pagube uriaşe pe piaţă. De asemenea, plafonarea pe termen lung a unui preţ contravine legislaţiei europene, iar o astfel de măsură nu poate fi menţinută nici măcar pe termen mediu. Se poate face, însă, altceva: se poate lua ca reper tariful RCA de referinţă, care este unul sustenabil, astfel încât orice tarif RCA care depăşeşte acel nivel să fie redistribuit spre una dintre companiile de asigurări care să fie obligată să îl accepte, la tariful de referinţă publicat pe site-ul ASF. În cazul transportatorilor, tariful de referinţă publicat în luna decembrie 2023, valabil timp de 6 luni, este de 8.609 lei. Tariful a fost calculat de o firmă de consultanţă din "Big 4", este complet sustenabil şi va fi aproape la jumătate din preţurile reale de vânzare ale RCA de astăzi", se arată în comunicat.

Pe fondul protestelor, reprezentanții COTAR "îndeamnă la vigilență" și evitarea "haosului". "S-au mai bucurat şi alte popoare de ieşirea în stradă a unor grupuri mari de protestatari, dar au constatat apoi că nu era spre binele lor, iar unii nu şi-au revenit nici astăzi din aceste situaţii de criză create cu mulţi ani în urmă", a transmis confederația, care reprezintă peste 100.000 de membri din transporturi, taximetrie, şcoli de şoferi, unităţi de reparaţii auto şi brokeri de asigurări.

Citit 649 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2024 18:08

1 comentariu

  • postat de Das
    Duminică, 14 Ianuarie 2024 18:24
    84.117.46.***
    ASF este grup nfractional organizat pus ca sa saraceasa romanii si sa falimenteze tot in Romania !
    4
    3

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.