România își va dezvolta programul de energie nucleară

România își va dezvolta programul de energie nucleară
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

România intenţionează să devină "lider regional" în ceea ce priveşte operaţiunile din domeniul energiei nucleare, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles.

"România este hotărâtă să-şi dezvolte programul de energie nucleară prin sporirea capacităţii de producţie la scară largă şi prin implementarea tehnologiei inovatoare a reactoarelor modulare mici, în colaborare cu Statele Unite ale Americii şi alţi parteneri-cheie. Mai mult decât atât, ne propunem să devenim un lider regional în operarea şi implementarea energiei nucleare, în formarea forţei de muncă specializate şi un hub al lanţului de aprovizionare pentru producţia de energie nucleară. În dezvoltarea programului naţional de energie nucleară, suntem dedicaţi siguranţei publicului şi mediului, operării instalaţiilor noastre în condiţii de siguranţă şi respectării depline a cerinţelor de neproliferare asumate", a afirmat şeful statului.

Iohannis a subliniat că schimbările climatice reprezintă "o provocare globală", care necesită acţiune coordonată şi măsuri ambiţioase. "Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică joacă un rol crucial în facilitarea cooperării în vederea creşterii dezvoltării noastre sociale şi economice. Cooperarea României cu agenţia va continua în timp ce ne îndreptăm spre un viitor mai durabil şi mai sigur din punct de vedere energetic", a punctat el.

Potrivit preşedintelui, ambiţiile în domeniul energiei nucleare trebuie să beneficieze de un sprijin financiar "adecvat", luând în considerare şi rolul energiei nucleare în accelerarea decarbonizării.

Citit 447 ori Ultima modificare Vineri, 22 Martie 2024 16:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.