Guvernul alocă 66,5 milioane lei pentru datorii acumulate de 300 primării

Guvernul alocă 66,5 milioane lei pentru datorii acumulate de 300 primării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul a transferat 66,5 milioane lei către un număr total de 300 primării cu situaţii financiare dificile, acoperind astfel datoriile acestora, precum şi cheltuielile curente şi de capital.

Banii au fost alocaţi din Fondul de rezervă al Guvernului, la solicitarea primăriilor, în baza unei hotărâri adoptate în şedinţa de miercuri.

În urmă cu o săptămână, premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, să pregătească o hotărâre de guvern prin care primăriile şi administraţiile locale cu "probleme" de funcţionare şi datorii să fie sprijinite de Executiv pentru continuarea activităţii.

Ministrul a declarat ulterior, preluat de presa centrală, că există numeroase primării care au acumulat datorii şi au intrat în incapacitate de plată, precizând că majoritatea sunt din zona PDL. El a arătat în acelaşi timp că, în perioada 2007-2008, toţi banii au fost direcţionaţi către primării PSD şi PNL.

Astfel de hotărâri au mai fost aprobate de Guvern atât în 2010, cât şi pe parcursul anului 2009, când sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale au fost suplimentate din Fondul de rezervă bugetară, iar banii au fost alocaţi mai multor primării, preponderent de la PDL, pentru finanţarea unor cheltuieli curente şi de capital.

Un studiu prezentat în luna iunie anul trecut de către Institutul pentru Politici Publice a indicat că peste 70% dintre primarii care au obţinut în 2009 bani din Fondul de rezervă al Guvernului aparţin PDL.

De aproape fiecare dată însă, Guvernul a susţinut că fondurile nu au fost alocate pe criterii politice, ci în funcţie de stadiul investiţiilor în derulare.

Citit 878 ori Ultima modificare Joi, 13 Octombrie 2011 12:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.