Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au suspendat activitatea restaurantului din Reghin care a organizat „Balul însuraţilor”, eveniment la care peste 30 de persoane au acuzat stări specifice toxiinfecţiei alimentare.
Autorităţile din judeţul Mureş au activat, sâmbătă seară, planul roşu de intervenţie, după ce mai multor persoane li s-a făcut rău, într-un restaurant din Reghin. În local se aflau 400 de oameni, 30 fiind duşi la spital, la faţa locului fiind dislocate 11 ambulanţe şi un punct medical, dar şi echipajul care intervine în caz de risc chimic, radiologic, biologic şi nuclear (CBRN). În local se desfăşura „Balul însuraţilor”, scrie News.ro.
Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au găsit produse expirate încă din 2022 şi mobilier deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină, la restaurantul din Reghin.
Peste 45 de kilograme de preparate a fost retrase şi sigilate. Preşedintele ANPC, Cristian Popescu-Piedone, îi avertizează pe antreprenori din domeniul HORECA să închidă imediat dacă au frigidere ruginite, mobilier murdar sa ruginit, personal iresponsabil, echipament de lucru murdar, carne alterat şi produse expirate.
„Stimaţi antreprenori din domeniul HORECA, Vă respectăm afacerile DOAR dacă dumneavoastră respectaţi legile şi implicit consumatorul! Dacă în cadrul afacerii dumneavoastră există măcar un singur punct de pe lista aceasta, ÎNCHIDEŢI IMEDIAT: frigidere ruginite, veselă ruginită, mobilier de lucru ruginit / îmbâcsit, personal iresponsabil, echipament murdar de lucru, carne alterată, brânzeturi stricate, orice produs alimentar expirat. În mandatul meu în cadrul ANPC îmi doresc respect pentru cetăţean, respect pentru legi, respect pentru România! NU mă interesează statutul social al antreprenorului care batjocoreşte clientul! NU mă interesează cine vă sunt prietenii, nu mă interesează ce funcţii au în societate, nu mă interesează dacă sunteţi implicaţi în politică şi nici dacă vă sprijiniţi afacerile pe piloni politici!”, a scris pe Facebook Cristian Popescu-Piedone.
În urma controlului, autorităţile au identificat abateri grave de la normele de siguranţă alimentară, punând în pericol sănătatea participanţilor la eveniment.
Potrivit raportului preliminar întocmit de CJPC Mureş şi Bistriţa-Năsăud, la unitatea de alimentaţie SC GLIGA COMPANY SA REGHIN au fost descoperite: 45,75 kg de preparate retrase şi sigilate, depozitarea alimentelor în răcitoare nespecifice, lipsa unui cântar verificat şi omologat, produse expirate încă din 2022, pastile dezinfectante expirate din 2018, mobilier nespecific şi deteriorat în bucătărie, inclusiv echipamente cu rugină.