Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Protestele din România au continuat pentru a cincea zi consecutiv, semn al unei răbdări care şi-a atins limitele, în timp ce premierul Emil Boc a avertizat că nu va tolera violenţele, iar opoziţia a anunţat că va organiza la rândul său demonstraţii în ţară, relatează presa internaţională.

Premierul român Emil Boc a avertizat că violenţele de la sfârşitul săptămânii trecute ar putea pune în pericol stabilitatea şi creşterea economică, relatează agenţia Associated Press. Protestatarii s-au strâns însă pentru a cincea zi de demonstraţii, scandând "Libertate!" şi afişând bannere pe care scria "Foamea şi sărăcia au cuprins România!". Aceştia fluturau steaguri cu o gaură în mijloc, simbolul revoluţiei din 1989 împotriva dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, adaugă AP.
Reuters notează de asemenea că prim-ministrul i-a avertizat pe protestatari că violenţele nu vor fi tolerate. Ţara evitase până acum genul de violenţe care au afectat Grecia şi alte state europene îndatorate, în pofida reducerii cu 25 la sută a salariilor în sectorul public şi a creşterii TVA cu 5 puncte procentuale, în 2010, precizează agenţia.
"Violenţele nu fac decât să compromită situaţia României pe plan internaţional şi şansa noastră de a obţine mai rapid prosperitatea", a apreciat Emil Boc, citat de Le Nouvel Observateur.
De cinci zile, mii de români îşi manifestă nemulţumirea faţă de degradarea nivelului de trai şi de o putere acuzată de aroganţă, semn al unei răbdări care şi-a atins limitele după ani de austeritate, scrie la rândul său agenţia France Presse, remarcând că această spontaneitate şi motivare au lipsit în timpul manifestaţiilor împotriva măsurilor de austeritate din 2010. AFP mai precizează că protestatarii se arată critici şi faţă de opoziţia social-democrată (PSD) şi liberală (PNL).
Centrul capitalei române a luat forma unui câmp de luptă, după ce aproximativ o sută de huligani au decis să facă viaţa grea jandarmilor, comentează cotidianul catolic francez La Croix.
France24 subliniază că violenţele au fost declanşate de un grup de tineri care nu aveau nici o legătură cu cortegiul paşnic al manifestanţilor. Aceştia erau clar pregătiţi pentru luptă.
Protestele vin în urma reducerii salariilor, ajutoarelor şi a creşterii taxelor, dar catalizatorul a fost demisia unui oficial popular din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, precizează BBC.

Citit 938 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.