Şeful Agenţiei Naţionale pentru Integritate: Se fură prea mulţi bani din fondurile europene
Foto: Foto: surse online

Şeful Agenţiei Naţionale pentru Integritate: Se fură prea mulţi bani din fondurile europene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, vineri, că în România fenomenul conflictelor de interese în materia fondurilor europene sau a achiziţiilor publice din bugetul statului a atins proporţii îngrijorătoare. Potrivit lui Georgescu, frauda sau conflictul de interese în achiziţiile publice cu fonduri europene este aceeaşi care se identifică şi la nivelul achiziţiilor din bugetul naţional, problematica fiind cumva similară.

El a susţinut că este prioritar ca acest fenomen să fie combătut, fiind necesară o convergenţă în privinţa abordării şi verificării şi sancţionării. "Noi am început, încă de anul trecut să abordăm proactiv această situaţie şi să procesăm date şi informaţii, care, până la urmă, au arătat un fenomen în creştere, un fenomen de masă, cum este cel al conflictului de interese", a declarat acesta, potrivit Mediafax.

Un sfert din fonduri, în buzunarul aleşilor locali

El a amintit că ANI a realizat un studiu la nivelul autorităţilor locale, la nivelul consiliilor judeţene şi al municipiilor reşedinţă de judeţ, care a a arătat că peste 25 la sută dintre aleşii locali redirecţionează formal sau informal fonduri publice spre buzunarul propriu, iar acest tipar comportamental se întâlneşte şi la funcţionarii care se ocupă cu fonduri europene.

Şeful ANI a arătat că sunt numeroase situaţii în care firme ale rudelor funcţionarului care gestionează sau administrează un proiect câştigă, contracte prin beneficiari, sau, după ce evaluează un proiect, îşi dă demisia din autoritatea de management şi devine expert în cadrul proiectului evaluat.

Horia Georgescu a criticat faptul că, în prezent, sistemul de combatere a conflictului de interese are proceduri, dar nu are finalitate. El amintit că, în 2011, ANI a semnat protocoale de colaborare cu toate autorităţile de management. "Impactul este aproape de zero, pentru că nu suntem sesizaţi şi, încă o problemă tehnică, proiectele se blochează din cauza faptului că, procedural, la noi investigaţiile merg destul de greu", a subliniat acesta, explicând că soluţia pentru prevenirea conflictelor de interese este realizarea unui sistem integrat, astfel înât Agenţia să poată emite avertismente către autorităţile de management sua actorii implicaţi.

Pagubele nu se recuperează

Georgescu a precizat că, în acest moment, ANI face, în colaborare cu alte instituţii, o analiză critică a legislaţiei, pentru a vedea care sunt neajunsurile acesteia şi cum poate fi modificată.

"Este o realitate că legislaţia şi-a atins limita. Mecanismele, fie de sancţionare fie de avertizare, sunt total ineficiente. În foarte multe situaţii în care am verificat conflicte de interese, am ajuns la nişte concluzii, actele noastre au fost atacate în instanţă, au rămas definitive în favoarea ANI, însă produsele conflictului de interese nu se recuperează", a explicat şeful ANI.

Citit 1661 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2012 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.