Satul lui Bute - ţinut underground

Satul lui Bute - ţinut underground
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Când vezi un sat răscolit precum Fântânele, te gândeşti dacă nu cumva ţăranii se antrenează să sape viitorului tunel pe sub Dunăre. Când afli şi cum se fură tone de ţevi de sub nasul autorităţilor locale, te întrebi dacă nu cumva acestea au băgat şi ele capul în săpături, ca struţul în nisip...

Când a izbucnit scandalul ciobanilor criminali din comuna Scânteieşti, de care aparţine satul de mai sus, primarul Ghiorghe Bute le recomanda senin păstoriţilor săi de cetăţeni "să îşi facă dreptate singuri". În fond, el le poate da un exemplu viu, mai ales în ce priveşte ilegalitatea.

După ce a fost cercetat şi chiar condamnat pentru tot felul de jonglerii financiare - angajări fictive ca să încaseze facilităţi şi ajutoare sociale subtilizate - magnificul primar a rămas neclintit. Ba a mutat şi primăria în satul lui, Fântânele, să-i fie mai aproape de casă, o premieră rămasă şi unică în România.

Ca recunoaştere a priceperii şi integrităţii sale, Asociaţia Comunelor din România l-a avut preşedinte iar în actualul mandat e ales secretar. Primarului nu-i suflă nimeni în faţă afară de vântul prin viitoarele eoliene.

Agricultură cu bâta şi eoliana

În loc să-i încurajeze pe săteni să-şi cultive pământul, primarul a dat autorizaţii la vreo 11 stâni, încurajându-se astfel şi legea bâtei ciobăneşti. Mai anţărţ, magnificul primar a "însămânţat" vreo 800 de hectare din terenurile comunei cu eoliene, prin concesiune fără licitaţie. Şi asta pentru o redevenţă de aproape trei ori mai mică decât subvenţia plătită prin APIA de UE dacă terenurile ar fi cultivate. Dar una e aibă oamenii propriul câştig şi alta să aibă primarul fonduri la dispoziţie...

Acum, la Scânteieşti, se ară de primăvară cu brazda cât ţeava de irigaţii. Ghiorghe Bute a auzit de situaţie, spune că nu-i este străină, "este o problemă care există, dar pe care nimeni nu o vede". Păi cine s-o vadă? Dacă unui administrator de firmă îi dispare ceva din patrimoniu, legea îl leagă. Dacă autorităţii locale i se răscolesc terenurile şi i se fură de sub nas, cine să dezlege misterul complicităţilor? Consiliul Judeţului sau Prefectura care nu văd primăria strămutată şi concesiunea dubioasă? Poliţia oarbă la.ditamai ţevile rostogolindu-se la fier vechi?

Dar până şi alegătorii pare că au vederea ageră a cârtiţelor. În singura comună unde PSD şi PNL au candidat separat la primărie, Ghiorghe Bute a ieşit peste 50%, de parcă locuitorilor comunei Scânteieşti chiar le place ce li se-ntâmplă.

Don Corleone şi morile de vânt

Citit 16254 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2013 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.