Cătălin Predoiu: Înţelept ar fi ca Guvernul să amâne o perioadă intrarea în vigoare a Codurilor penale

Cătălin Predoiu: Înţelept ar fi ca Guvernul să amâne o perioadă intrarea în vigoare a Codurilor penale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat, luni, că Guvernul trebuie să amâne o perioadă intrarea în vigoare a Codurilor penale pentru a pregăti complet sistemul judiciar, arătând că Executivul a pierdut doi ani în acest domeniu şi există riscul producerii de blocaje.

"Cred că înţelept ar fi ca Guvernul să amâne o perioadă intrarea Codurilor penale pentru a pregăti complet sistemul judiciar să-şi facă restanţele şi după aceea să treacă la implementarea actelor normative extrem de importante", a afirmat Predoiu, înainte de şedinţa BPN al PDL.

El a spus că Guvernul a pierdut doi ani de zile în vederea implementării noilor Coduri şi sistemul judiciar nu este complet pregătit, arătând că lipsesc 150 de judecători din sistem şi 350 de grefieri.

"Sunt locuri din ţară unde cu siguranţă se vor produce blocaje", a adăugat Predoiu.

Predoiu declara, vineri, că face apel către Guvernul Ponta de a amâna până la 1 septembrie 2014 intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a noului Cod de procedură penală, arătând că, în caz contrar, sistemul judiciar se va bloca.

Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să afle, în urmă cu o săptămână, de la membrii CSM, dacă sunt probleme în privinţa intrării în vigoare a noului Cod Penal şi a Codului de Procedură Penală, apreciind că mai bine se amână aplicarea cu două luni.

Preşedintele a mai spus că problema intrării în vigoare a noilor Coduri a fost extrem de dezbătută şi şi-a exprimat opinia că trebuie elaborat, urgent, un proiect de ordonanţă de urgenţă, de către Ministerul Justiţiei, privind modul de aplicare a noului Cod Penal.

"Auzeam aseară pe un post de televiziune, era abordarea: «Domnule, şmecherii ăştia au dat codurile ştiind ce dosare sunt», dar nespunând nimeni că e din 2009, e pe asumarea răspunderii, iar şmecherii ăştia nici măcar nu erau la putere la vremea.. Deci o abordare din asta foarte negativă. Băgaţi şi noul Cod penal, şi explicaţi, băi fraţilor, reducerea pedepselor nu a vizat persoane, ci e o nouă filosofie penală, pentru că, până la urmă, statul este obligat să facă noua politică penală şi o face prin legi", a mai comentat Traian Băsescu.

Citit 637 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2014 11:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.