Parlamentul României este cea mai criticată instituţie în raportul CE privind corupţia

Parlamentul României este cea mai criticată instituţie în raportul CE privind corupţia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parlamentul României este cea mai criticată instituţie în raportul CE privind corupţia publicat luni, o situaţie similară cu cea din raportul MCV, din 22 ianuarie.

Experţii europeni consideră că Parlamentul României a dat dovadă de "o lipsă de consecvenţă" în luarea deciziilor referitoare la probleme de integritate, inclusiv în ceea ce priveşte acţiunile ulterioare deciziilor ANI în situaţii de conflicte de interese şi de incompatibilitate.

"Odată definitive, aceste decizii ar trebui să ducă la încetarea mandatului respectivului funcţionar ales. Totuşi, de la mijlocul anului 2012, sistemul judiciar a trebuit să sesizeze de două ori Curtea Constituţională în urma refuzului Parlamentului de a pune capăt mandatelor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti definitive privind incompatibilitatea unor parlamentari", se arată în raport.

Potrivit documentului, refuzul Parlamentului de a executa unele dintre deciziile definitive ale ANI a afectat credibilitatea angajamentului său de a combate corupţia. De asemenea, "funcţionarii aleşi au subminat în mod frecvent şi grav stabilitatea instituţională a ANI prin intermediul unor propuneri legislative", susţine CE.

Sunt menţionate şi "dezbaterile publice ample" privind posibila modificare a legislaţiei referitoare la incompatibilitatea aplicabilă funcţionarilor locali aleşi, discuţii care au apărut după ce ANI a constatat mai multe încălcări ale unor dispoziţii juridice, precum interdicţia de a face parte din consiliile de supraveghere ale întreprinderilor locale publice sau controlate de stat şi din asociaţiile de dezvoltare intercomunitară care sunt responsabile cu contractarea unor servicii de utilităţi publice pentru câteva primării.

În plus, deciziile de ridicare a imunităţii adoptate de Legislativ au fost, până în prezent, "imprevizibile", precizează experţii europeni, care atrag atenţia că procedurile de ridicare a imunităţii "nu obligă Parlamentul să îşi motiveze deciziile".

Citit 623 ori Ultima modificare Luni, 03 Februarie 2014 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.