UPDATE: Regina Ana a fost înmormântată în noua catedrală de la Curtea de Argeș
Foto: Sursa foto: romaniaregala.ro

UPDATE: Regina Ana a fost înmormântată în noua catedrală de la Curtea de Argeș
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

UPDATE: Regina Ana a fost înmormântată, sâmbătă, 13 august, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, ridicată în vecinătatea mănăstirii de la Curtea de Argeș, a relatat agerpres.ro.

Cortegiul funerar plecat din fața Palatului Regal din București a parcurs traseul Chitila - Găești - Topoloveni - Pitești și a ajuns la Curtea de Argeș după mai mult de trei ore, fiind întâmpinat de sute de oameni care au aplaudat și au aruncat flori pe șosea înaintea mașinii mortuare.

Sursa foto agerpres.ro, Liviu Șova

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul", care l-au depus pe un catafalc în fața noii catedrale, în interiorul căreia a fost amenajat mormântul.

Slujba de înmormântare a început cu puțin înainte de ora 16,00, fiind oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, având alături și un sobor de preoți ortodocși. La ceremonialul religios au asistat sute de oameni.

Slujba ortodoxă a durat aproximativ o jumătate de oră, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost dus în noua catedrală, unde a avut loc ceremonia îngropării, cu caracter strict privat.

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în următoarele 7 zile.


Zi de DOLIU NAȚIONAL. Regina Ana a României, pe ultimul drum

Capitala României şi Curtea de Argeş vor cunoaşte astăzi primele Funeralii Regale din ultimii 78 de ani. Slujba de înmormântare a Reginei Ana va avea loc la ora 15,00, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş (funeraliile regale începând în jurul orei 9,30, în Sala Tronului). Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine, prezente la eveniment, iar publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

Timp de două zile, românii au putut să îi aducă un ultim omagiu Reginei Ana, al cărui sicriu a fost depus în Sala Tronului de la Palatul Regal din Bucureşti.

La 24 iulie 1938, la Castelul Peleş, la Bucureşti şi la Curtea de Argeş aveau loc funeraliile Reginei Maria a României. Ele au fost precedate de funeraliile Regelui Carol I la 3 octombrie 1914, cele ale Reginei Elisabeta la 21 februarie 1916 şi cele ale Regelui Ferdinand I, la 25 iulie 1927.

Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a trecut în nefiinţă la 1 august, ora 13,45, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia.

Regele Mihai nu participă la funeraliile Reginei Ana, decizia fiind luată după ce medicii curanţi ai acestuia au făcut recomandări împotriva deplasării în România.

Astăzi, 13 august, când Majestatea Sa Regina Ana va fi condusă pe ultimul drum, este zi de doliu naţional în România, a hotărât Guvernul. De asemenea, în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a Reginei Ana a României, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret privind declararea zilei de 13 august 2016 zi de doliu naţional.

Mesaje de condoleanţe pot fi transmise online la www.familiaregala.ro/mesaje, dar şi în cărţile de condoleanţe deschise la Galaţi, una Biblioteca "V.A. Urechia", şi cealaltă la sediul Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, filiala Galaţi, în str. Basarabiei nr. 39.

Citit 2891 ori Ultima modificare Luni, 29 August 2016 01:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.