BNR, Brâncuşi şi bogăţia… artei - ”Cumenţenia Pământului” ar trebui CUMPĂRATĂ de oamenii de afaceri

BNR, Brâncuşi şi bogăţia… artei - ”Cumenţenia Pământului” ar trebui CUMPĂRATĂ de oamenii de afaceri
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Comunitatea oamenilor de afaceri din România ar trebui să finanţeze cumpărarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, Cuminţenia Pământului, pentru a nu se recurge la situaţia jenantă de a obliga oamenii săraci să dea bani pentru această lucrare, a declarat Adrian Vasilescu, consilier Strategie în Banca Naţională a României (BNR).

"Ar fi un un gest de respect al oamenilor bogaţi din această ţară faţă de istoria României", a precizat Vasilescu.

În opinia sa, pentru cumpărarea de către statul român a statuii există două soluţii, una ca toţi cei care achită impozite să plătească, inclusiv oamenii săraci, sau doar cei bogaţi. Referitor la ideea ca oamenii săraci să fie obligaţi să dea bani în acest scop, Vasilescu susţine că, "având în vedere istoria recentă a României, ar fi o soluţie jenantă şi o soluţie de ultimă instanţă".

Potrivit oficialului BNR, a doua soluţie ar fi să plătească oamenii bogaţi din România. "Am fost întrebat când s-ar putea lua o astfel de decizie, şi am spus chiar şi în ultima clipă. Până la 1 octombrie am impresia că încă se mai poate face ceva ca să nu se recurgă la gesturi de ultimă instanţă: să obligăm oamenii săraci din această ţară să scoată bani din buzunar să cumpere o statuie", a subliniat Vasilescu.

El a reamintit faptul că fondatorul Băncii Naţionale a României, omul de afaceri Eugeniu Carada, a finanţat din banii proprii Războiul de Independenţă al României din anii 1877 - 1878.

"Întemeietorul BNR, Eugeniu Carada, un om de afaceri prosper al vremii, a susţinut din propriul buzunar, nu cumpărarea unei statui, ci un război. Poate puţini oameni ştiu că Războiul de Independenţă al României din anii 1877 - 1878 a fost finanţat prin eforturile unui om de afaceri, pentru că ţara a fost la un moment dat sugrumată şi nu mai putea susţine războiul. Acest om de afaceri a susţinut un război, nu a cumpărat o statuie", a mai spus Vasilescu.

CITEȘTE ȘI: Gălăţeanul care a restaurat „Cuminţenia pământului”!

Citit 2274 ori Ultima modificare Duminică, 11 Septembrie 2016 19:16

4 comentarii

 • postat de Ssilviu
  Duminică, 11 Septembrie 2016 11:06
  84.117.46.***
  Sculptura se afla in Patrimoniul national, ea nu poate fi scosa de pe teritoriul Romaniei, pretul este prea mare date fiind conditiile acestei proprietati, practic un cumparator din Anglia ar trebui sa o vina aici sa o admire nu la el in casa , sau o imprumute pentru diferite expozitii, nu definitiv .Intradevar seamana a afacere cu statul cu drept nu de preemptiuni ci parandarat.
  0
  3
  Raportează
 • postat de dana
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 22:25
  185.53.252.***
  dau bani pentru un spital, nu pentru aceasta sculptura !!! imi pare rau.!!
  1
  5
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 17:06
  86.122.212.***
  Sa le fie rusine cu ,''cumentinia'' lor!tot un parandarat este la mijloc...!ati auzit vreodata in tara asta destul de mare(nu cum spun unii ca este mica!)sa se stranga bani ptr. cem mai MARE spital din Romania?NICIODATA!
  1
  10
  Raportează
 • postat de cetatean
  Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 15:35
  89.136.185.***
  Sa dati voi bani bai bogatanilor si nu sa dam noi cei saraci! Mereu doriti de la fraierii saraci bani si voi nu dati nimic din averile voastre! Sa va fie rusine! Eu nu dau nici un ban! Sa vad ca da din averea lui tariceanu, basescu, iliescu, ghita, tiriac, adamescu, borcea si altii si apoi mai stam de vorba! Nu va e rusine sa cereti bani la saracii tarii care nu au bani nici de mancare si intretinere si au copii de crescut? Mugur Isarascu cat a donat? A dat ceva? Cu banii recuperati din coruptie puteti sa luati toate operele lui Brancusi! Dar tara cum e plina de mafioti si parlamentul la fel cine sa dea legea asta si sa confiste averile obtinute ilegal si prin furt si jaf? Biserica cere bani, statul mafiot cere bani, impozite platim si tot de la noi saracii vreti sa luati bani. Nu aveti pic de rusine mafiotilor!
  0
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.