Începe consolidarea Spitalului Judeţean

Începe consolidarea Spitalului Judeţean
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

La sfârşitul lunii iunie, vor începe lucrările de consolidare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei", executate de firma bucureşteană Euromateria SRL şi finanţate de Ministerul Dezvoltării. Consolidarea este doar prima etapă a unui amplu proiect de creştere a eficienţei energetice a spitalului, în valoare de aproape 70 de milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat, ieri, de preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, şi de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminţa Mihailov.

Nu mai puţin de 69.266.507 de lei este valoarea totală a celui mai important proiect de investiţie derulat la Spitalul Clinic Judeţean "Sf. Apostol Andrei", pe care Consiliul Judeţean Galaţi a reuşit să-l câştige. Proiectul vizează consolidarea şi creşterea eficienţei energetice pentru Spitalul Judeţean. Din suma totală, 41.443.352 de lei reprezintă finanţarea europeană, iar 27.783.155 de lei sunt bani care vin de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cofinanţarea Consiliului Judeţean fiind de doar 1.385.330 de lei.
Preşedintele Fotea a recunoscut că, dacă nu ar fi obţinut finanţarea de la Ministerul Dezvoltării pentru consolidarea spitalului, finanţarea europeană pentru eficientizare energetică ar fi fost pierdută! "De doi ani, aproape că am rupt uşile Ministerului Dezvoltării!", a spus preşedintele.
Potrivit acestuia, licitaţia pentru consolidare a fost finalizată de Compania Naţională de Investiţii, iar firma care o va executa a început organizarea de şantier. "Primele două tronsoane de subsoluri au fost deja eliberate în vederea consolidării. Perioada de execuţie este de 18 luni. Contractul este bugetat şi s-a dat ordin de începere a lucrărilor. Cei care vor lucra la consolidare vor avea un avans de opt-nouă luni pentru a crea front de lucru pentru lucrările de eficienţă energetică. Cele două componente - consolidarea şi eficienţa energetică - sunt interconectate şi trebuie să se desfăşoare după un grafic foarte bine stabilit", a precizat şeful CJ.

Ce lucrări vor fi executate

Potrivit preşedintelui Fotea, după amplele lucrări de consolidare, va urma înlocuirea tuturor instalaţiilor, a conductelor de fluide menajere şi medicale, inclusiv a celor de la subsol, schimbarea lifturilor şi a tâmplăriei, precum şi dotarea tuturor saloanelor cu sisteme de climatizare. Preşedintele a promis sisteme de climatizare la cele mai înalte standarde pentru sălile de operaţie. Pentru creşterea eficienţei energetice se va folosi tehnologie de ultimă oră pentru exteriorul clădirii, investiţii care să asigure, ulterior, scăderea consumului de energie şi resurse, precum şi creşterea gradului de confort pentru pacienţi şi angajaţi. Implementarea acestui proiect nu va fi deloc uşoară şi asta pentru că graficul de lucrări va trebui stabilit cu consultarea conducerii spitalului şi a şefilor de secţii. Şi în nici un caz nu vor fi schimbate geamurile sau uşile cu bolnavi în salon!

Urmează reparaţii capitale

Perioada de implementare a proiectului semnat ieri este de 44 de luni. "După ce lucrările de consolidare şi de eficienţă energetică vor fi gata, avem în plan să venim, de sus în jos, cu reparaţii capitale şi modernizare, inclusiv dotare cu paturi, noptiere, din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean. În proiectul de buget pe 2019 vom face alocări pentru secţiile care vor beneficia de reparaţii capitale", a precizat Costel Fotea.
"Următorii trei ani, Spitalul Judeţean va fi într-un şantier permanent. Fără aceste două proiecte, Spitalul Judeţean, pe viitor, ar fi avut mari probleme de funcţionare! Cu puţin noroc, în vreo trei ani vom vedea o altă faţă a spitalului", a mai spus preşedintele CJ.

Sănătate de 40 de milioane de euro

Întrebat câţi bani vor fi investiţi, în perioada următoare în Spitalul Judeţean, preşedintele a estimat o sumă de peste 40 de milioane de euro: "Aproape 10 milioane de euro pentru eficienţă energetică, şapte milioane de euro - consolidarea, peste două milioane de euro - parcarea supraetajată, trei milioane de euro - acceleratorul liniar de particule cu tot cu extinderea pe verticală a radioterapiei, peste două milioane de euro - construcţia blocurilor de locuinţe la Spitalul Judeţean, 1,5 milioane de euro - extinderea UPU, încă 2,5 milioane de euro dacă vom câştiga şi extinderea ambulatoriului de specialitate, iar restul - fonduri proprii pe reparaţii capitale".

Citit 9492 ori Ultima modificare Joi, 21 Iunie 2018 16:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.