Salonic, oraşul ce poartă numele surorii lui Alexandru cel Mare

Salonic, oraşul ce poartă numele surorii lui Alexandru cel Mare
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Fie că pleci pentru concediul de vară, fie că faci o oprire de măcar o zi în drum către sudul Greciei, Salonicul este oraşul care îţi oferă câte ceva din tot ceea ce înseamnă o vacanţă reuşită.

Al doilea oraş ca mărime al Greciei, Salonic se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 17.000 kmp şi are un număr de peste 800.000 locuitori.

Thessaloniki a fost astfel numit după Thessalonica, numele soţiei lui Cassandru şi sora lui Alexandru cel Mare.

Oraşul îţi oferă istorie, fiindcă a făcut parte din Imperiul Roman, iar mai târziu din cel Bizantin. Ulterior, a fost vândut Veneţiei, care l-a păstrat până în 1430. Monumentele precreştine şi bizantine din Salonic au fost înscrise în 1988 pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

La orice pas, noul se împleteşte cu vestigiile istorice regăsite printre clădiri moderne şi restaurate cu grijă, explicate cu răbdare de către ghizii turistici vizitatorilor oraşului.

Cele mai frumoase atracţii turistice

1. Turnul Alb este situat în capătul estic al falezei ce leagă portul de oraş. Face parte din vechile ziduri ale oraşului, a fost închisoare otomană şi găzduieşte Muzeul Bizantin. Dacă te încumeţi să ajungi la ultimul nivel al turnului, vei avea parte o privelişte superbă.

2. Forumul Roman, de fapt vestigii ale vechii pieţe a oraşului, este locul în care, în antichitate, discutau personalităţile importante ale oraşului.

3. Arcul lui Galeriu este cel mai interesant vestigiu roman din Salonic. A fost comandat de împăratul Galeriu, pentru a sărbători victoria împotriva persanilor. Situat chiar pe drumul creat de romani, Via Egnatia, este parte a unui complex arhitectural mai mare, care include Palatul Galerius, Rotonda, Octogonul şi Hipodromul. Arheologii au descoperit în acest sit comori nepreţuite, care se găsesc astăzi în Muzeul Arheologic din Salonic.

4. Biserica "Sf. Dumitru" este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, fiind lăcaş de cult creştin, loc de pelerinaj. A fost ridicată pe mormântul Sf. Dumitru. În prezent, moaştele sfântului se găsesc chiar în biserică, într-un mic altar. De vizitat este şi subsolul bisericii, deoarece adăposteşte vestigii mult mai vechi decât cele existente în biserică.

5. Piaţa Aristotel este locul cel mai boem al oraşului. O piaţetă la jumătatea falezei oraşului, către care duc toate străduţele centrului vechi. În piaţă se află statuia celebrului filosof grec, Aristotel (născut în acest oraş), ce pare că zâmbeşte milioanelor de fotografii pe care le face zilnic cu turiştii. Este mărginită de cafenele, taverne şi terase, la care poţi zăbovi şi filosofa, cu un frappe în faţă sau doar privind către mare.

6. Biserica "Sf. Sofia" este cea mai renumită biserică bizantină din Salonic, fiind construită după modelul bisericii "Sf. Sofia" din Constantinopol. Deţine câteva mozaicuri originale, iar aici se află şi moaştele Sf. Ierarh Vasile al Salonicului.

7. Ano Poli - oraşul de sus sau Citadela este zona cea mai înaltă a oraşului, de unde se poate admira priveliştea, până departe spre mare. Mai mult cunoscută de obişnuiţii locului, această zonă emană un farmec aparte, care te învaţă să admiri şi să gândeşti în perspectivă, să te simţi deasupra istoriei, trecutului şi prezentului fremătător al oraşului.

Salonicul îţi oferă mare, soare, plaje minunate situate în zona centrală, dar şi plaje mai puţin cunoscute turiştilor, în imediata vecinătate a oraşului, sălbatice, pustii, interesante, plaje pierdute între valurile aceleiaşi mări, plaje puţin cunoscute şi puţin frecventate chiar de localnici.

Sursa: www.ghiduri-turistice.info

 
Citit 7927 ori Ultima modificare Duminică, 11 Februarie 2018 14:49

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.