La Valletta, sute de monumente concentrate pe 55 de hectare

La Valletta, sute de monumente concentrate pe 55 de hectare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Nu vei găsi nicăieri în lume un oraş cu 320 de monumente concentrate pe numai 55 de hectare. La Valletta, capitala Maltei, este un oraş unic, surprinzător şi extraordinar de frumos. Orașul fortificat s-a dezvoltat pe terenul arid și stâncos al peninsulei Sceberras, care se ridică abrupt din cele două limanuri, Marsamxett și il-Kbir. Teritoriul a fost condus de fenicieni, greci, cartaginezi, romani, bizantini, arabi și de Ordinul Cavalerilor Ioaniți.

Istoria pe care o poartă pe umeri e colosală şi a lăsat atâtea urme încât vei dori să începi imediat un traseu în oraşul ce te îmbie cu atâtea clădiri, vestigii, parcuri şi privelişti, care mai de care mai atrăgătoare. Iar dacă te gândeşti că, de la 1798, anul în care Cavalerii Ioaniţi au părăsit Malta, lăsând-o în mâinile lui Napoleon, La Valletta nu a suferit prea multe transformări, cu atât mai mult vei dori să-i "simţi" impresionantele construcţii ce datează din secolele 16, 17 şi 18. Există o unitate arhitectonică de invidiat în La Valletta, o estetică peisagistică urbană pe care nu o regăseşti în multe oraşe europene.

Clădirile care au aparținut Ordinului cavalerilor Ioaniți sunt integrate armonios în planul stradal: Catedrala "Sfântul Ioan" (fosta Biserică conventuală a Ordinului, 1573), Palatul Marelui Maestru (sfârșitul secolului al XVI-lea), Auberge de Castille et Leon (1574), Auberge de Provence (1571-1575), Auberge d'Italie (1574), Auberge d'Aragon (sfârșitul secolului al XVI-lea) și Infirmeria Ordinului (sfârșitul secolului al XVI-lea). Aceleași caracteristici se aplică și în cazul unor lăcașuri de cult, precum: Knisja tal-Madonna tal-Vitorja (1566), Sfânta Ecaterina (1576) și Il Gesů (1595).

Palatul Marelui Maestru

Din punct de vedere administrativ, acest palat este centrul universului maltez, de trei secole şi jumătate încoace. Originalul, construit în 1574 (una dintre primele construcţii ale oraşului), a fost reşedinţa Marelui Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniţi. Astăzi, palatul găzduieşte biroul preşedintelui Republicii Malta. Dar, dincolo de aceste aspecte de ordin organizatoric, construcţia în sine, cu tot ce adăposteşte în interior, e fascinantă, frumuseţea ei rivalizând cu cea a marilor palate europene.

Camera Consiliului este decorată cu tapiserii de o valoare inestimabilă, ce prezintă scene din America de Sud, Caraibe, India şi Africa, realizate în Franţa acum 300 de ani. Într-una dintre cele două curţi interioare, se află statuia lui Neptun, operă a sculptorului flamand renascentist Giambologna.

Dacă vizitezi Palatul, să nu uiţi de armuri. Aşteaptă mai întâi să vezi interesantul (şi amuzantul) schimb de gardă, după care îndreaptă-te spre Palace Armoury, pentru a vedea o colecţie de armuri şi arme ce au aparţinut Cavalerilor. În anul 1604, Marele Maestru Wignacourt a luat importanta decizie de a transfera principalul arsenal al Ordinului la Palat, pentru a-l proteja. Cel puţin 2.000 de soldaţi puteau fi echipaţi cu aceste arme, pentru a asigura un răspuns militar rapid la eventualele atacuri ale otomanilor. În Palace Armoury te trezeşti în mijlocul a sute de săbii, arme, tunuri, arbalete, ghiulele, armuri şi alte asemenea obiecte, majoritatea dintre acestea folosite în războaiele dintre Cavaleri şi otomani.

La Valletta se bucură de multe titluri, fiind orașul ''modern'' construit de Cavalerii Ioaniți sau Ospitalieri, o capodoperă a stilului artistic baroc, un oraș european al artelor și un centru urban al patrimoniului mondial.

Sursa: tuktuk.ro

Citit 4104 ori Ultima modificare Duminică, 22 Aprilie 2018 13:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.