Parga, bijuteria din Epir

Parga, bijuteria din Epir
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Parga este un orăşel din Grecia, bijuteria cea mai preţioasă a regiunii Epir. Parga este ascuns printre stânci şi grădini cu măslini, amintind de pitoreştile staţiuni turistice de pe coasta Amalfi a Italiei. De fapt, la o privire mai atentă, veţi observa că majoritatea caselor din Parga tradează povestea veneţiana a orasului. Dincolo de casele colorate cocoţate pe stânci, veneţienii au lăsat în urma lor şi ruinele unui castel, destinaţia ideală pentru cei care vor să surprindă panorame de vis ale oraşului şi împrejurimilor.

Majoritatea turiştilor români preferă să ajungă aici cu maşinile personale. Odată ajunşi în Parga este recomandat să lăsaţi maşinile în parcări şi să descoperiţi oraşul la pas. Străzile sunt înguste, iar locurile de parcare sunt limitate, astfel că plimbările pe jos sunt mai mult decât indicate. Parga este un loc ideal şi pentru cei carora le plac drumeţiile în natură, stâncile abia aşteptând sa fie căţărate. Deşi sunt multe trasee ce pot fi parcurse, municipalitatea oraşului Parga are indicatoare doar pentru traseul ce duce din oraş la plaja Valtos şi de aici la vechea fortăreaţă Ali Pasha, din satul Anthousa, locul ideal pentru petrecerea unei zile în natură şi admirarea peisajelor locale.

Plajele situate în oraş sunt Kryoneri şi Pyso Kryoneri, turiştii putând ajunge aici fără nici un mijloc de transport. Plaja Kryoneri este situată la o distanţă de 50 de metri de centrul oraşului şi îşi întâmpină vizitatorii cu nisip fin, ape cristaline, restaurante, taverne, şezlonguri, umbrele şi un centru pentru închirierea hidrobicicletelor. Trebuie menţionat că plaja nu oferă posibilitatea practicarii unei game variate de sporturi nautice, astfel că amatorii de acest tip de sporturi vor trebui să se orienteze spre alte plaje din apropierea oraşului, precum Valtos sau Lichnos (foto 4, respectiv, 5 din galeria foto de mai jos). Un atu al acestei plaje este accesul uşor la micuţa insulă Fecioara Maria, unde se află câteva bisericuţe foarte frumoase. Puteţi ajunge pe insulă cu hidrobicicleta sau înot.

Plaja Pyso Kryoneri este situată la o distanţă de 350 de metri de centrul orașului Parga. Plaja are o lungime de aproximativ 180 de metri, în apropierea ei fiind situate numeroase restaurante, taverne și magazine. De asemenea, în vecinătatea plajei se află insula Fecioara Măria, dar și câteva peșteri interesante și stânci demne de explorat, precum Skordas și Kremidas. Cea mai mare parte din plajă este acoperită de pietriș, însă veți găsi și o porțiune destul de lungă acoperită cu nisip.

Plaja Valtos este situată în imediata vecinătate a orașului (aproximativ 1,3 km) și este ideală pentru turiști de toate vârstele. Puteți ajunge aici pe jos (20 de minute), cu taxiul acvatic (5 minute), scuterul sau mașina (2 minute). Plaja are o lungime de aproximativ 1 km și încântă vizitatorii prin apa cristalină și nisipul fin ce invită la relaxare. Plaja este ideală pentru practicarea sporturilor nautice, precum jet skiing, wind surfing, water skiing, scufundări și paragliding. De asemenea, există un centru pentru închirierea de hidrobiciclete și canoe. Datorită numeroaselor facilități pe care le oferă turiștilor, această plajă este deseori foarte aglomerată.

Dacă preferați o plajă mai puțin aglomerată, dar cu un peisaj superb, puteți alege plaja Lichnos. Este situată la o distanță de 4 km de Parga, turiștii ajungând aici cu mașina (5 minute), scuterul sau taxiul acvatic (20 de minute). Cei care preferă drumețiile mai lungi, pot ajunge și pe jos. Plaja Lichnos se bucură de aproximativ aceleași facilități ca și plaja Valtos.

La o distanță de aproximativ 6 km de Parga veți descoperi plaja Agios Giannakis, faimoasă pentru claritatea apei sale. Plaja este ideală pentru turiști de toate vârstele, însă trebuie amintit că este acoperită de pietriș. Se pot practica sporturi nautice, dar deseori acestea îi incomodează pe cei care înoată, plaja fiind destul de micuță.

O altă plajă faimoasă în zonă este plaja Sarakiniko, aceasta fiind situată la o distanță de 19 km de oraș. Puteți ajunge aici cu mașina (35 de minute), scuterul sau taxiul acvatic (25 de minute). Dacă doriți să vă bucurați de peisaje de vis, vă recomandăm să faceți o plimbare cu taxiul acvatic până aici. Veți avea ocazia de a admira coasta de nord a orașului și să treceți pe lângă plaja Valtos, golfulețe pitorești, Mănăstirea Vlacheron și câteva plaje mai micuțe.

Sursa: grecia.de-weekend.ro

Citit 4207 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Iunie 2019 19:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.