Insula Limnos, câte ceva pentru fiecare turist

Insula Limnos, câte ceva pentru fiecare turist
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Limnos, în forma unui fluture imens, se află la o distanță de patru ore și jumătate cu feribotul de Kavala. Insula își așteaptă turiștii cu 260 de kilometri de plaje, povești uimitoare despre istorie, cea mai mare populație de flamingo din Grecia, argile vindecătoare și vinuri premiate internațional. Limnos este a opta cea mai mare insulă a Greciei, cu numai 17.000 de locuitori pe 477 de kilometri pătrați. Cu iernile blânde și verile foarte calde, aproape fără precipitații, Limnos are sate tradiționale pescărești unde turismul n-a ajuns aproape deloc, iar viața are alt ritm decât pe insulele mult mai cunoscute ale ținutului elen.

Dacă ești pasionat de istorie, Limnos o să-ți dea de lucru pe toată perioada vacanței. De la primul oraș organizat din Europa, Poliochni, la cea mai mare așezare omenească de pe coasta Mării Egee, ce datează din anul 12.000 î.H., până la muzee, temple, castele și cimitire ale soldaților decedați, insula ascunde povești uimitoare ale istoriei. Ca să afli una dintre acestea, du-te la trei kilometri de Ifestia, unde se află un sit arheologic scos la lumină în 1937: Templul lui Kavirio, dedicat mai multor zei mitologici, dar în special lui Kaviri, fiul lui Hefaistos, Zeul focului, al metalelor și al metalurgiei, al fierarilor, sculptorilor și artizanilor, cunoscut de romani ca Vulcan.

Dunele de nisip de la Gomati

În nordul insulei, la poalele dealurilor pe care este așezat satul Katalakkos, se găsește un peisaj unic în Grecia: Pachies Amoudies sau dunele de nisip de la Gomati. Cei 70.000 de metri pătrați de nisip fin sunt clasați ca fiind dune de continent, nu de coastă. Localnicii se mai laudă că aceasta este Sahara Limnosului.  

Lacurile albe din Limnos

Unul dintre cele mai importante zone umede din Marea Egee se află în estul insulei Limnos. Trei lacuri, Hortarolimni, Asprolimni și Aliki, acoperă 18.000.000 de metri pătrați și sunt casă pentru 30 de specii de păsări migratoare care poposesc aici să se odihnească sau chiar să-și petreacă iarna. Pe lângă egrete, stârci și alte zburătoare, ai putea să ai norocul să vezi flamingo, căci aici a fost înregistrată cea mai mare populație din Grecia, de circa 5.000 de păsări. Vara, când apa se evaporă, lacurile rămân albe, datorită concentrației mari de sare, și creează un peisaj de excepție.

260 de kilometri de plaje

E imposibil ca, de-a lungul celor 260 de kilometri de plaje care se întind pe coastele insulei Limnos, să nu găsești un locșor care să ți se potrivească. Plaje întinse cu nisip fin, mai populate sau aproape private, ape albastre, numai bune de explorat peștii din adâncuri, valuri perfecte pentru învățăceii de sporturi nautice. Și, în plus, o rețea de drumuri bune, chiar dacă unele sunt de țară, care să te poarte oriunde îți dorești.

Grație poziționării în Marea Egee și a expunerii la patru vânturi, întotdeauna vei găsi valuri undeva în Limnos. Și, partea cea mai bună, apele nu sunt adânci, ceea ce e perfect pentru cei care vor să învețe sporturi acvatice, cum ar fi surfing, windsurfing sau kite surfing.

Activități pe uscat

Pe lângă bird watching, pe uscat poți să și vânezi, deoarece Limnos are o populație imensă de iepuri sălbatici. Vânătoarea lor este permisă de pe 15 septembrie până la jumătatea lui martie. Iarna pot fi vânate și rațe sălbatice și sitari de pădure. Dacă vrei ceva și mai dinamic, poți alege plimbările pe jos sau cu bicicleta. Dealurile line, o rețea de drumuri bune, chiar și cele de pământ, fără curbe ascuțite, o să facă sportul mai ușor și mai plăcut, ba chiar și deplasările între localități sau până la plajă. Insula este împărțită în două părți principale: partea vestică, cu munți joși și pietre vulcanice, și partea estică, aproape plată.

Relaxare și tratament

Pe lângă leneveala pe malul mării, mai e o cale prin care te poți relaxa în Limnos, băile termale. Nu doar Philoctet s-a vindecat aici, ci, potrivit legendelor, și Hefaistos, după ce Zeus l-a aruncat din Olimp. Izvoarele termale din Therma, la doar șase kilometri de Myrina, au devenit oaze de spa, înconjurate de verdeață. Pe lângă balneoterapia care tratează multe boli, aici se poate face terapie cu renumita argilă „Limnia Gi”.

Citit 5019 ori Ultima modificare Luni, 01 Martie 2021 22:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.