Cele mai frumoase destinaţii pentru luna noiembrie

Cele mai frumoase destinaţii pentru luna noiembrie
Idei pentru concediu de toamnă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Noiembrie… o perioadă după care Bacovia sigur se dădea în vânt și își lua liber de la muncă vreo două săptămâni ca să cerceteze, de la început până la sfârșit, procesul de îngălbenire și cădere a frunzelor. Dar n-am fost toți împovărați cu asemenea sensibilitate, așa că ne vedem nevoiți să lucrăm cu propriile mâini la fericirea personală, în vreme de noiembrie. Eh, "singuri" e mult spus când ai norocul să dai peste niște idei de concedii în destinații unde nu ajunge nici miros de astenie de toamnă.

Cracovia, Polonia

Începe orice năstrușnicie cracoviană cu un free walking tour. E musai, ca să știi unde te plasezi în spațiu și istorie și cu ce privire să adulmeci toate cele de lângă tine. Grupurile cu ghid în frunte își încep traseul din Piața Centrală; greu s-o ratezi, e cea mai mare piață europeană și ai putea chiar să te plimbi cu o banderolă pe ochi și tot o să-ți atragă atenția clădirile care o înconjoară, în culori galbene și portocalii pastel. Pregătește-te să-ți deschizi cutiuța craniană și să lași să pătrundă acolo tot ce ține de istoria care nu s-a arătat deloc simpatică cu evreii, în această parte de Europă. Află cum au fost obligați să se mute la periferiile orașului și cum aceeași istorie și-a luat până la urmă revanșa și a transformat Cartierul Evreiesc în cel mai cool și hipstăresc loc din oraș.

Thessaloniki, Grecia

Grecia este și probabil va fi mereu bătrână în ani, dar tânără în suflet, iar dacă mai pui și gloata de studenți într-un număr considerabil, demn de "cel mai mare oraș studențesc din țară", poți deja vizualiza o ceată de hormoni, artiști stradali și muzicieni care-și câștigă traiul mângâind corzile de chitară în văzul lumii. Dar pentru toate acestea, trebuie să-ți croiești drum în Piața Navarinou, iar pentru a-ți definitiva experiența, caută brutăria Elenidis și dă iama în niște triunghiuri umplute cu cremă. În mod iremediabil, te vei trezi cum conștiința bate cu pumnii în masă și cere să-i dai cultură, iar în momentul acela nu-ți rămâne decât să-i închizi gura cu o vizită în biserica bizantină Hagia Sophia. Iar când, într-una din după-amiezele liniștite, vei simți că-ți trebuie cu tot dinadinsul o plimbare în timpul căreia să cugeți nestingherit la sensul vieții, îndreptă-ți pașii spre faleza orașului. Obișnuia să fie un spațiu binișor ponosit până în 2013, când autoritățile s-au pus pe treabă și au renovat 5 kilometri de țărm, l-au îmbrăcat în artă și în parcuri tematice și au spus "Plimbați-vă!".

Vacanță în Malta

Vremea de-o perfecțiune imaculată și istoria încrustată în fiecare piatră o să-ți aducă aminte la fiecare pas că te afli pe o insulă mediteraneană. Malta a fost cotată al treilea cel mai bun loc din lume pentru scufundări și, da, înainte să întrebi, poți să înoți cot la cot cu peștii și să îmbrățișezi recifuri de corali și în noiembrie. Tot aici vei da cu ochii de cele mai vechi temple din lume, iar dacă la toate astea adaugi bucătăria ce abundă în fructe de mare, pește și (se aude) una dintre cele mai bune pâini din universul cunoscut… simți probabil cum saliva fizică și cea intelectuală urmează binișor calea gravitației.

Citit 4164 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Octombrie 2021 21:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.