Şase lucruri interesante despre Cetatea Râșnov

Şase lucruri interesante despre Cetatea Râșnov
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Brașovul este foarte ofertant pentru turiștii din toată lumea. Cine nu a auzit de Biserica Neagră sau de centrul vechi al orașului? Totuși, în județul Brașov se mai află un loc ce merită promovat din plin pe harta turismului românesc: Cetatea Râșnov. Astăzi îți prezentăm şase lucruri interesante despre acest obiectiv turistic.

Aflată în sudul orașului Râșnov din județul Brașov, Cetatea Râșnovului este un loc încărcat de istorie, ce trebuie vizitat cel puțin o dată în viață. Cu siguranță, va face deliciul copiilor, dar și al adulților. Iată cele mai interesante lucruri și cele mai incitante activități pe care le poți face la Râşnov.

Fortificaţii strategice

Cetatea Râșnovului nu este doar foarte frumoasă, ci și bine construită, din punct de vedere strategic. Drept dovadă, ea este una dintre singurele două cetăți care au rezistat invaziei tătarilor din secolul al XIV-lea, alături de cetatea fortificată de pe dealul Tâmpa. Oamenii refugiați în aceste două cetăți au scăpat cu viață de teroarea tătarilor.

Mergi cu copiii în vizită la Cetatea Râșnov și spune-le această parte din istoria locală. Cu siguranță vor fi încântați și vor privi cetatea cu alți ochi.

Dimensiuni impunătoare

Cetatea Râșnovului ocupă o suprafață de nu mai puțin de 3.500 de metri pătrați. Pentru o cetate medievală, era considerată mare și impunătoare. A fost construită din piatră și cărămidă. Cele opt turnuri cu care a fost proiectată serveau observării la distanțe mari și apărării.

Locuitori protejaţi

În timpul invaziei tătarilor și a multiplelor valuri de invazie otomană, cetatea avea un sistem prin care anunța oamenii că se apropie pericolul: se bătea clopotul imens aflat în unul dintre turnurile sale. Când auzeau acest clopot, oamenii intrau la adăpost între zidurile groase ale cetății sau fugeau în pădure.

În acest mod, au putut fi salvate mii de vieți din calea furiei tătarilor și turcilor. Și da, cetatea a rezistat fiecărui asediu al invadatorilor.

Ciumă, incendiu, cutremur

Cetatea Râșnovului a cunoscut o perioadă tristă în secolul al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea. Întâi, a fost lovită de ciumă. Au murit atunci, conform cronicilor, mai mult de 1.000 de oameni. Apoi, a fost atinsă de un incendiu, care a mistuit mare parte dintre clădirile din interiorul zidurilor cetății. Câțiva ani mai târziu, a fost lovită de un cutremur care a distrus o parte dintre turnuri. Totuși, oamenii au reconstruit de fiecare dată ce a fost distrus, iar viața și istoria și-au urmat cursul.

Muzeu feudal

Astăzi, turiștii pot vizita nu doar cetatea, ci și muzeul feudal din cadrul său. Poți vedea aici arme și unelte vechi, mobilier de epocă, copii ale unor documente vechi ce atestă istoria cetății și multe altele. Copiii, dar și adulții au posibilitatea să vadă aici chiar și o mască medievală de tortură și un jug la care erau obligați să tragă cei care erau luați prizonieri de râșnoveni, în special turci.

Scenă pentru filme celebre

Știai că aici s-au filmat scene din filme celebre? Ce-ar fi să vezi întâi aceste filme și apoi să vii și să recunoști locurile care apar în acele secvențe? Iată ce filme au scene filmate aici:

- Nemuritorii

- Dacii

- Mihai Viteazul

- Columna

- Cold Mountain (2002, cu Nicole Kidman și Jude Law, film ce a câștigat și un Oscar).

Toate acestea transformă Cetatea Râșnovului într-un loc unic în România și demn de a fi vizitat de orice turist cu pretenții.

Citit 1448 ori Ultima modificare Duminică, 09 Ianuarie 2022 11:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.