Călătorii la Polul Sud

Călătorii la Polul Sud
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Capătul sudic al lumii, ultima bucată de uscat descoperită şi continent aproape inaccesibil până în secolul 20, Antarctica a devenit, pentru turiştii cutezători şi cu buget permisiv, destinaţia exotică prin definiţie.

De mai bine de două decenii, turismul în Antarctica e în creştere constantă, atrăgând diverse stiluri de călători, oameni de toate vârstele şi naţionalităţile. Cutezătorii – cei care vor să aibă parte de o experienţă cât mai autentică – îşi vor încerca norocul la unul dintre puţinele joburi de vară oferite, sub contracte de 3 sau 6 luni, de către bazele de cercetare din Antarctica. Noi, restul muritorilor de rând, avem opţiunea de a vizita Antarctica la bordul unui vas de croazieră sau de expediţie.

Deşi din ce în ce mai mulţi tur-operatori oferă călătorii la Polul Sud, cei interesaţi trebuie să distingă între ofertele de croazieră şi călătoriile de expediţie, diferenţele fiind majore.

Croaziera în Antarctica

Croazierele în Antarctica oferă preţurile cele mai accesibile, majoritatea ofertelor sub 5.000 € fiind pe vase de croazieră cu o capacitate de 500+ persoane. Pentru că există limitări vizavi de numărul de persoane care pot debarca la orice moment dat pe continent, şansele de a ajunge pe uscat sunt inexistente cu această opţiune.

Vasele de croazieră vor compensa cu alte activităţi şi beneficii pentru a face experienţa memorabilă – dincolo de admirarea peisajelor: piscine, amfiteatre, cursuri educative etc.

Pachetele din Argentina sunt adesea combinate cu o noapte sau două în Buenos Aires, un bonus atrăgător care-ţi permite să combini zile glaciale cu seri latine fierbinți.

Expediţia în Antarctica

Aici, lucrurile devin interesante! Cu cât vasul e mai mic, cu atât experienţa e mai autentică. Caiac printre gheţari, tête à tête cu pinguini curioşi, camping sub cerul liber sau, pentru cei mai curajoşi, faimosul polar plunge – înot în apele îngheţate ale Antarcticii.

Pentru că vasele de expediţie au o capacitate mai mică, în jur de 100-150 de persoane, există ocazii zilnice de a debarca – uneori şi de două ori pe zi, şi de a participa la activităţi antarctice.

Costul va fi cu siguranţă un factor diferenţiator: pregăteşte-te să plăteşti între 7.000 -12.000 € / persoană pentru o excursie de 14 zile în cabină dublă. Preţurile pentru un loc în cabină triplă / cvadruplă sunt în general mai mici cu 15-20 la sută.  Dar serios acum, de ce să fim mofturoşi: şansele-s mari ca partenerii de cabină să ne devină viitori foarte buni prieteni!

Durata medie, atât pentru croaziere, cât şi pentru expediţii, este de 10-14 zile, dar se poate extinde până la 3 săptămâni dacă nu eşti limitat de buget. Startul către continentul alb va fi aproape exclusiv din Argentina sau Chile, dar se organizează plecări ocazionale şi din Noua Zeelandă şi (mai rar) Africa de Sud.

Sezonul Antarctic

Sezonul Antarctic durează din noiembrie în martie; cu mai bine de 20 de ore de lumină pe zi, turiştii antarctici vor avea cu siguranţă ocazia de a face nopţi albe pentru admiratul peisajelor cvasi-extraterestre.

Cei norocoşi să deschidă sezonul în noiembrie sunt întâmpinaţi de un ocean decorat cu aisberguri şi înconjurat de peisaje glaciare dramatice.

Decembrie şi ianuarie sunt lunile cele mai populare şi mai ”calde”, şi marchează perioada în care primii pui de pinguini încep să iasă din găoace. În funcţie de tipul de circuit şi de durată, vei putea vedea colonii de cinci feluri de pinguini.

Februarie încheie sezonul şi este luna ideală pentru a vedea şi fotografia măreţele balene din peninsula antarctică.

Sursa: tuktuk.ro

 

Citit 10951 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Octombrie 2017 23:29

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.