Murim absurd din cauza propriei ignoranţe

Murim absurd din cauza propriei ignoranţe

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
1 comentariu

* Tu ştii să acorzi primul ajutor? "S-a înecat cu cozonac şi a murit", aşa suna, sec şi tragic, ştirea care mi-a ajuns la urechi ieri dimineaţă. Reporterul explica moartea absurdă a unui bărbat, în a doua zi de Crăciun: a intrat în stop cardio-respirator după ce o bucată de cozonac i-a rămas înţepenită în gât. Fireşte, a fost chemată ambulanţa, dar, din păcate, a fost prea târziu. O simplă manevră Heimlich i-ar fi salva viaţa. Din păcate, câţi dintre noi ştiu să o aplice?
"Noţiunile de prim ajutor trebuie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii", avea să explice, apoi, dr. Tudor Ciuhodaru, iniţiatorul unui proiect de lege care prevede introducerea ca disciplină obligatorie de studiu în şcoli a măsurilor de acordare a primului ajutor. Numai că proiectul zace prin sertare, pentru că, nu-i aşa, nu-i o prioritate! "Instruirea copiilor şi a cadrelor didactice este esenţială. Diferenţa dintre viaţă şi moarte e uneori de doar câteva secunde", sublinia medicul, precizând că manevra Heimlich poate fi autoaplicată şi de persoana care s-a înecat, împingându-şi partea superioadă a abdomenului pe o suprafaţă orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun. Dar cine să ştie toate astea?

Citit 2753 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2018 17:56

1 comentariu

  • postat de D Vineri, 28 Decembrie 2018 18:25 86.125.62.*** Link la comentariu
    0
    6

    Cititi, este f. important .! Mi-am salvat baiatul in urma cu vreo 10 ani.

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro