Povestea „cameramanului lui Ceauşescu”

Povestea „cameramanului lui Ceauşescu”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vizita lui Nicolae Ceauşescu în Coreea de Nord din 1971, lansarea primului echipaj uman către Lună, cutremurul din 1977, Revoluția Română din 1989 și mineriadele anilor 1990 sunt doar câteva dintre evenimentele pe care le-a relatat, la Televiziunea Română, directorul de imagine Sergiu Stejar. De la „o lungime de braț” de Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu și Emil Constantinescu, a imortalizat în imagini relațiile diplomatice ale României, călătorind în peste 90 de țări. Povestea lui o vom afla luni, 5 mai, de la ora 21,00, la „Dosar România”, pe TVR 1.

Intrat în Televiziunea Română în anul 1957, pe când instituția era doar un Studio Experimental cu opt angajați, a ajuns, la scurt timp, în „casta privilegiată a jurnaliștilor de protocol”. Nu i s-a făcut vreun instructaj special - filma mult din intuiţie. „Cameramanul lui Ceaușescu”, aşa îl numeşte televiziunea publică pe omul care l-a însoțit și filmat de cele mai multe ori pe dictator, atât în numeroasele călătorii peste hotare, cât și în intimitatea căminului său.

După cum povesteşte: „Toată lumea m-a întrebat: "N-ai păstrat și tu o fotogramă, zece metri de film?". Măi, era pușcărie! Filmele erau la televiziune. Era un fișet care se chema Mapă Specială. Erau închise acolo 22 de filme de douăzeci de minute. Câte o copie era la Nicolae și Elena Ceaușescu acasă și originalele erau la noi. La Revoluție le-a luat armata și după câțiva ani au început să circule imaginile pe toate posturile...”, povestește Sergiu Stejar.

Citit 296 ori Ultima modificare Duminică, 04 Mai 2025 15:56

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro