Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Vineri, 24 mai, începând cu ora 13,30, în Sala Auditorium a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, va avea loc conferina “Enigmele asteroizilor”, susţinută de dr. Mirel Bîrlan, personalitate a astronomiei româneşti şi reputat specialist în domeniul asteroizilor. Vor fi prezentate publicului cele mai noi cunoştinţe despre asteroizi, obţinute cu ajutorul misiunilor spaţiale Rosetta, Hayabusa 1 şi 2, Dawn şi OSIRIS-Rex. Aceste informații vor fi completate cu rezultatele obţinute de la sol, cu instrumentele instalate pe telescoapele de opt metri diametru Very Large Telescope din Cerro Paranal în Chile.
Mirel Bîrlan este astronom la Institutul de Mecanică Cerească şi de Calcul al Efemeridelor din cadrul Observatorului din Paris şi cercetător asociat la Institutul Astronomic al Academiei Române. El a propus Uniunii Astronomice Internaţionale denumirea asteroidului "7986 Romania". Din 2001, asteroidul cu numărul 10.034 îi poartă numele.
Asteroizii fac parte din categoria micilor corpuri care se află în Sistemul Solar. Cataloagele lor includ peste 790.000 de astfel de corpuri. Cea mai mare parte a acestora se află între planetele Marte şi Jupiter, în centura principală de asteroizi. Cunoaşterea aprofundată a acestora ne oferă cheia descifrării istoriei şi evoluţiei Sistemului Solar, de la începutul formării proto-planetelor, acum 4,5 miliarde de ani.

Citit 1626 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2019 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.