KineDok revine la Muzeul de Artă Vizuală

KineDok revine la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Restricțiile impuse de pandemie anul trecut au împiedicat difuzarea filmelor programate în cadrul KineDok 2020. Până în toamnă, când se va organiza ediţia de anul acesta, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi vor fi prezentate câteva dintre documentarele anului trecut, pentru care mai există încă dreptul de difuzare.

Primul film, "Lecţii simple" (Ungaria, 2018), în regia lui Dorottya Zurbó, va rula miercuri, 26 mai, la ora 18,00, și spune povestea Kafiyei, o tânără de 17 ani. Mama sa a ajutat-o să fugă din Somalia, pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi. Ajunsă în Ungaria, Kafiya aspiră la o carieră de fotomodel - un lucru de neconceput în țara musulmană din care provine. Găsește iubirea și, odată cu ea, o nouă religie - cea despre care părinții îi spuneau că e păgână. Fiecare pas spre adaptare este o renunțare la viața din trecut, pe care o face în case de plasament pentru adolescenți. Aici învață și se pregătește să dea examenul de bacalaureat, printre mame adolescente sau tinere certate cu legea. Învață chiar să înoate și să își expună corpul fără teamă.

Filmul a primit premii la ZagrebDox şi Hungarian Film Awards 2019.

Dorottya Zurbó predă la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta, iar filmele ei au fost premiate și prezentate în numeroase festivaluri de-a lungul timpului (Verzió, DocLisboa, One World, ZagrebDox şi Jihlava).

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numărul lor fiind redus din cauza restricţiilor acestei perioade.

Citit 1218 ori Ultima modificare Marți, 25 Mai 2021 16:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.