Păreri PEFOC - Cum se curăță corect grătarul pe gaz?

Păreri PEFOC - Cum se curăță corect grătarul pe gaz?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întreținerea și îngrijirea corespunzătoare nu numai că vor prelungi durata de viață a unui gratar pe gaz, dar vor preveni și alimentele să se contamineze cu resturile arse de mâncare rămase pe suprafețele murdare ale grătarului. Grăsimea acumulată și resturile alimentare pot lua chiar și foc.

Așadar, curățarea grătarului pe gaz poate fi o sarcină destul de dificilă, dar este extrem de importantă pentru menținerea sănătății și siguranței alimentare, precum și pentru prelungirea duratei de viață a grătarului. În acest sens, meșterii sibieni în șeminee și grătare premium de la PEFOC, ne-au pregătit câteva sfaturi despre cum se curăță corect grătarul pe gaz:

  1. Curățați grătarele de gătit înainte și după fiecare utilizare. Porniți grătarul la putere mare și așteptați până când fumul dispare. Spălați grătarul cu o perie de sârmă rigidă. Nu folosiți o perie de sârmă pe fonta acoperită cu porțelan. Pentru aceste tipuri de suprafețe delicate, folosiți o perie de grătar din nailon.
  2. Aplicați ulei vegetal pe grătarele curate înainte de a găti. Turnați puțin ulei vegetal pe un prosop de hârtie și apoi folosiți clești pentru a freca prosopul de hârtie peste întreaga suprafață a grill-ului.
  3. Aveți grijă să goliți și tăvițele speciale pentru colectarea grăsimilor și a uleiurilor arse după fiecare utilizare. Acestea se numesc tigăi de picurare sau tigăi de captare la unele modele de gratar gradina pe gaz. Așteptați până când grătarul se răcește înainte de a îndepărta tăvițele.
  4. Dacă este posibil îndepărtați plitele sau grilele separat. În general, căldura grătarului le curăță de la sine, dar pot dezvolta o peliculă de cenușă sau resturi care ar trebui îndepărtate individual cu o perie rigidă de nailon.
  5. Odată la fiecare 10 utilizări, încercați să spălați inclusiv capacul grătarului, butoanele de control și rafturile de încălzire cu apă caldă și săpun, dacă este necesar. Folosiți un săpun delicat, cum ar fi lichidul de spălat vase și un burete sau un material de spălat pentru a îndepărta petele de grăsime sau reziduurile alimentare. La final, clătiți totul foarte bine cu apă curată.
  6. După spălare, ștergeți exteriorul grătarului pe gaz cu un burete sau lavetă din microfibre umezită în apă caldă cu săpun. Clătiți cu apă curată și lăsați grătarul să se usuce bine înainte de depozitare sau de o nouă utilizare.
  7. Pentru întreținerea pe termen lung, ar fi indicat ca după fiecare spălare să aplicați o soluție specială de lustruire a oțelului inoxidabil pe orice suprafață exterioară care prezintă acest tip de material. Urmați instrucțiunile producătorului de polish pentru aplicarea corectă.
  8. Efectuați o curățare temeinică de cel puțin două ori în timpul sezonului de grătare. Deconectați rezervorul de propan, acoperiți orificiile de gaz cu bandă de mascare și îndepărtați arzătoarele și grătarele. Spălați arzătoarele și grătarele cu apă caldă și săpun, folosind un burete cu două fețe.
  9. Și nu în ultimul rând, protejați grătarul cu gaz acoperind-l cu un capac sau o husă de grătar impermeabilă între utilizări sau peste iarnă. Lăsați întotdeauna grătarul să se răcească înainte de a-l acoperi.

Totuși, indiferent că folosești un model pe gaz sau un gratar carbuni, focul uitat aprins pe grătar, nu numai că va distruge mâncarea, dar poate fi și un pericol de incendiu de luat în considerare. Așadar, sfatul meșterilor PEFOC este sa păstrați grătarul în condiții funcționale perfecte, curățând temeinic fiecare centimetru pătrat după fiecare utilizare.

 

(P)

Citit 440 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Aprilie 2023 12:50