Când se face şi cât costă VERIFICAREA APOMETRELOR

Când se face şi cât costă VERIFICAREA APOMETRELOR

Foto ”Viața liberă”, Anca Stanciu
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
3 comentarii


Verificarea metrologică este o obligaţie care-i revine fiecărui proprietar de apometre, lui cerându-i-se ca, la fiecare patru, cinci ani, să obţină un nou buletin de verificare metrologică pe care să îl prezinte asociaţiei de proprietari. Pentru cei care locuiesc la casă, condiţiile legale sunt aceleaşi, cu excepţia faptului că buletinul metrologic nu trebuie musai prezentat cuiva după obţinere. 

Cum se procedează


Pentru apometrele de apă caldă, termenul limită la care trebuie făcută verificarea este de patru ani, în timp ce, pentru cele de apă rece, perioada se extinde până la şapte ani. Verificarea lor nu durează mai mult de 20 de minute şi se face pe o masă de lucru specializată din cadrul unei firme autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală.

Practic, se identifică locul unde sunt situate apometrele în casă, se notează seriile şi consumul acestora şi se trece la demontare. Pe perioada în care apometrele nu mai sunt la locul lor, utilizatorii pot consuma apă în continuare, dat fiind că se montează, în loc, un contor special ("mosor"), care va înregistra consumul. După verificare, dacă apometrele sunt în regulă, se trece la remontare şi sigilare, iar proprietarului i se înmânează buletinul de verificare metrologică. În cazul în care apometrele nu sunt în regulă, adică nu înregistrează cum trebuie cantitatea de apă care trece prin ele, atunci trebuie achiziţionat unul nou, cel vechi fiind declarat nevalid.

Cât ne costă


Conform site-urilor firmelor autorizate de Biroul Român de Metrologie Legală, preţurile pentru verificarea apometrelor variază între 15 şi 100 de lei, însă variantele mai ieftine sunt posibile doar dacă cererea de verificare este făcută de către asociaţia de proprietari.

Citit 26061 ori Ultima modificare Vineri, 11 Martie 2016 15:25

3 comentarii

 • postat de CERNEA Miercuri, 30 Martie 2016 08:24 193.230.156.*** Link la comentariu
  0
  1

  Alta metoda de a fura cetatenii intrucat daca apometrelel inregistreaza in defavoarea lor , asa cum sunt celele achizitionate de la Constanta, nu se face nimic. APA RECE, BUN PUBLIC, LA INDEMANA ORICUI LA GALATI ,O PLATIM ENORM DE MULT. ASTA DIN CAUZA CAPETELOR LUNINATE CARE NE CONDUC SI DIN CAUZA NOASTRA CA NU LUAM ATITUDINE.

  Raportează
 • postat de Vlad Tepes Duminică, 13 Martie 2016 17:34 5.13.251.*** Link la comentariu
  3
  10

  Contoarele de apartament ( debitmetrele ) nu se verifica metrologic: odata cu implementarea repartitoarelor de costuri, contoarele de apartament au devenit la randul lor repartitoare de costuri din mai multe motive: diferenta de clasa intre contorul de bransament si cele din apartamente si partea de energie termica aferenta consumurilor de apa calda pe care un contor de apartament nu are cum sa le masoare. Legislatia este conferita de ANRSC iar normele de verificare sunt date de Metrologie. ANRSC spune clar in legislatie ca aceste contoare de apartament fiind pe post de repartitoare de costuri - ca orice repartitor de costuri - nu se verifica metrologic. Supuse verificarii metrologice periodice sunt doar aparatele tranzactionale - cele care se factureaza direct printr-o relatie comerciala legiferata printr-un contract. Cat despre teoria clasei C Dnul Jianul ar trebui sa se mai documenteze: contorul de clasa C montat in apartament nu scuteste pe nimeni de aportul la pierderi. Pierderile intr-un bransament se impart la toti cei care folosesc instalatia blocului ( exceptie facand cei cu contract individual cu Apa Canal ) tocmai datorita cantitatilor de apa inregistrate de contorul de bransament dar neregasite in consumurile raportate. La verificarea metrologica aplica doar asociatiile de proprietari dezorganizate care nu fac verificari in apartamente si e mai simplu de pus locatarii pe drumuri si la cheltuieli. Mai cititi legislatie va rog.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Vineri, 11 Martie 2016 22:19 5.13.229.*** Link la comentariu
  3
  7

  completarea esentiala a articolului: Apometrele clasa C sunt indicate, intrucat nu veti mai plati pierderile si furtul vecinilor.
  Sau racord de apa separat... ideal! De pret nici nu mai pomenesc este o jecmaneala ordinara 7 lei mc incuzand apa de la doamne-doamne si pluviala! Apa rece in Galati avand in vederea ca suntem inconjurati de ape (iar economia si PIB real e PRAFF) trebuia pentru persoanele fizice sa FIE GRATIS! Dar un locuim intr-o tara civilizata, doar intr-una bananiera pe cale de disparitie... aproape disparuta!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.