101 ani sub oblăduirea Apostolului Andrei

101 ani sub oblăduirea Apostolului Andrei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilele premergătoare cinstirii Sfântului Apostol Andrei - devenit Ocrotitorul gălăţenilor din anul 1992 - au fost prilej de sărbătoare şi pentru seminariştii gălăţeni.

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Casian - Arhiepiscop al Dunării de Jos, tinerii noştri care se pregătesc pentru a îmbrăca haina preoţească au marcat în prezenţa colegilor lor de la mai multe seminarii din ţară împlinirea a 101 ani  de când instituţia de învăţământ teologic este sub oblăduirea Sfântului Apostol Andrei.

În Anul Sfinţilor Capadocieni, preocuparea tinerilor a fost să aducă în atenţie - în cadrul unui  simpozion ştiinţific  -  trei modele de credinţă şi trăire în Hristos; cea a Marelui Vasile, a Sfântului Grigorie Teologul şi a Sfântului Grigorie de Nyssa, fratele Sfântului Vasile.

Laudă Domnului

Cu toate crizele acestei lumi, ediţia andreieană din 2009 nu a trecut fără tradiţionalul concert de muzică bisericească. Şi anul acesta, seminariştii s-au întrecut în a aduce laudă lui Dumnezeu şi pace în inimile ascultătorilor care au ţinut să fie prezenţi la concertul de muzică bizantină.

Momentul a venit în prelungirea festivităţii de premiere a celor mai buni cetăţeni ai Galaţilor şi în continuarea recitalului susţinut de veşnic tânărul Vasile Şeicaru.

La această sărbătoare, seminariştii gălăţenii i-au avut alături pe colegii lor de peste Dunăre, reuniţi în rugăciunea cântată în cadrul Corului Seminarului Teologic „Sf. Ioan Casian” din Tulcea.

Revelaţia ediţiei corale din acest an a fost însă  corul „Teologos” al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, secţia Teologie Didactică din Galaţi care nu a surprins prin repertoriul ales, cât mai ales prin robusteţea interpretării muzicii psaltice.

Nu mai vorbim de cântarea însufleţită a seminariştilor din Galaţi care a făcut să salte inima de bucurie şi să ne pregătească pentru Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Cu toţii au înălţat în sufletele ascultătorilor catedrale de lumină...

Armonie

S-a aflat între spectatori şi Înalt Prea Sfinţitul Casian, Episcop al Dunării de Jos, care a venit însoţit de Prea Sfinţitul Corneliu de Huşi.

Răspunzând amfitrionului acelei seri andreiene -  consilierul Nicolae Rainea - Arhiereul locului a adus cuvânt de mulţumire tuturor agenţilor economici implicaţi, în mod direct sau indirect, în viaţa Bisericii:

„În vremuri nu tocmai uşoare pentru comunitatea noastră, în general pentru români, aduc mulţumiri tuturor celor care au înţeles ca împreună cu preoţii din biserici să armonizeze lucrarea socială de la Dunărea de Jos”.

În context, Arhiereul locului a apreciat calitatea şi mesajul cântecelor aduse de Vasile Şeicaru, spunând că tinerii creştini ortodocşi pot învăţa din tradiţia noastră creştină fără să se împrumute prea mult.

Citit 561 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.