Sfântul Sava cel Sfinţit

Sfântul Sava cel Sfinţit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Sava cel Sfinţit, un prieten al lui Hristos care se trage din pământul sfinţit al Capadociei, din localitatea Mutalasc, trăitor în veacurile IV şi V.

Părinţii se numeau Ioan şi Sofia şi plecând cei doi în Alexandria -  tatăl său lucra în Armată - copilul a rămas în grija unui unchi după mamă.

Numai că neînţelegerile l-au determinat să plece la un alt unchi după tată, însă nici aici nu şi-a găsit liniştea. Neînţelegerile dintre cei doi l-au determinat pe tânărul Sava să se îndrepte către viaţa de rugăciune.

La 18 ani ajunge în Palestina şi se încredinţează lui Etfimie (Sfânt prăznuit pe 20 ianuarie) şi Cuviosului Teoctist (pomenit pe 3 septembrie). Dornic de mai multă râvnă în Hristos, Sfântul Sava se retrage în Pustiul Iudeii unde pentru început se roagă într-o chilie.

Pe la anul 478, Sfântul Sava a pus bazele aşezării monahale ce-i poartă astăzi numele, fiind una dintre cele mai vechi cu rugăciune şi viaţă în Hristos neîntreruptă. 

Prin veacuri, mănăstirea aşezată în defileul Pârâului Cedrilor a adunat mii, zeci de mii de călugări dornici să-L cunoască şi să-L trăiască pe Hristos.

Sfântul Sava cel Sfinţit a rămas cunoscut nu numai drept Ctitorul Mănăstirii din Pustiul Iudeii, ci şi ca autor al unui Tipic bisericesc. De fapt, chiar aşa se şi numeşte - „Tipicul Sfântului Sava” - care cuprinde toate rânduielile de slujbă din Biserică. 

Mănăstirea care a fost ridicată de Sfântul Sava există şi astăzi şi se caracterizează prin aceea că aici nu pot intra decât bărbaţii.

Femeile pot admira însă sfântul locaş de pe „Turnul femeilor”; se spune că Sfântul Sava nu i-a permis nici măcar mamei sale să pătrundă în această aşezare, aceasta ducându-şi viaţa şi somnul cel de veci la Mănăstirea „Sfântul Teodor”, situată la câţiva kilometri de Mănăstirea „Sfântul Sava”.

Pelerinii care ajung la Mănăstirea din Valea Cedrilor  - un loc selenar unde vezi doar piatră şi nici un fir de iarbă - se pot închina la Moaştele Sfântului Sava cel Sfinţit, la Moaştele Sfântului Ioan Damasachin, ultimul Sfânt Părinte Bisericesc pe care l-am prăznuit ieri.

Citit 633 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.