Soborul Sfântului Ioan - Înaintemergãtorul Domnului

Soborul Sfântului Ioan - Înaintemergãtorul Domnului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Creştinãtatea întreagă prăznuieşte astăzi Soborul Sfântului Proroc Ioan - Înaintemergãtorul Domnului.

Cine este Sfântul Ioan, numit de Însuşi  Mântuitorul “cel mai mare proroc nãscut din femeie”?

Ioan este fiul lui Zaharia, slujitor la Templu, şi al Elisabetei, ruda Fecioarei Maria şi a fost născut printr-o minune, vestea naşterii lui fiind adusã de Arhanghelul Gavriil care îl anunţã pe Zaharia cã:“Elisabeta, femeia ta, va naşte un fiu şi-i vei pune numele Ioan”. Zaharia nu a crezut şi a amuţit, revenindu-şi la naşterea lui Ioan.

Evangheliile spun cã pentru a-şi pãstra puritatea şi sfinţenia, timp de treizeci de ani, Sfântul Ioan şi-a petrecut viaţa în pustie. Mânca muguri de copaci şi miere sãlbaticã, despre care se zice cã este foarte amarã. Sfântul Ioan umbla îmbrãcat într-o piele aspră de cãmilã, încins cu o curea.

Revenind în zona Iordanului, el predicã,  mãrturiseşte şi boteazã. Pentru cã mai mulţi proroci ai Vechiului Testament anunţaserã venirea lui “Mesia” - “Mântuitorul lumii” - unii se întrebau dacã nu cumva Ioan este cel vestit sã rãscumpere pãcatele lumii.

Însuşi Ioan Îl boteazã pe Iisus, iar dupã acest fapt,  deasupra Iordanului, vede ridicându-se Duhul Sfânt, în chip de porumbel. Ioan - considerat cel mai mare proroc al Vechiului Testament - Îl numeşte pe Iisus “Mielul lui Dumnezeu” care vine sã ridice pãcatele lumii. 

El este “Înaintemergătorul Domnului” şi înţelege, înaintea contemporanilor săi că menirea sa este aceea de a-L arăta lumii pe Mântuitor.  

În misiunea lui de ridicare a oamenilor deasupra păcatelor, Sfântul Ioan îl supãrã pe împãratul Irod, reproşându-i cã nu se cade sã trãiascã “cu soţia fratelui sãu” - Irodiada. Îndrãzneala de a-l atenţiona pe rege i-a adus sfârşitul trupesc.

A fost întemniţat la dorinţa Irodiadei, care nu suporta o aşa insultă, iar la aniversarea zilei de naştere a lui Irod, fiica Irodiadei - Salomeea - a dansat pe placul regelui. Împăratul îi promite Irodiadei cã-i va îndeplini orice dorinţã. Prin dansul fiicei sale, Irodiada cere capul marelui Proroc şi îl şi obţine...

În calendarul ortodox, Sfântul Ioan Botezãtorul are mai multe zile de pomenire. Anual, de Sântion (24 iunie) sau Sânziene îi sãrbãtorim naşterea. 

Ioan este cel mai rãspândit prenume în onomastica româneascã şi în Europa. Într-un dicţionar de specialitate am numãrat peste 300 de derivate ale prenumelui. Vine din ebraicul Johannan care înseamnã “Jahve a miluit”, “Dumnezeu a avut milã”. 

Astăzi, dorim tuturor celor care poartã numele Sfântului Ioan Botezãtorul sãnãtate, bucurii şi La mulţi ani!

Citit 718 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.