Crăciunul „pe vechi”: ieri şi astăzi

Crăciunul „pe vechi”: ieri şi astăzi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ruşii lipoveni, sârbii şi armenii sărbătoresc decalat Crăciunul faţă de ortodocşii români. Cum avem şi noi comunităţi care tocmai se bucură de această mare sărbătoare, am încercat să aflăm mai multe chiar de la  membrii acestora.

Ruşii lipoveni serbează azi

Ruşii lipoveni sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul. Data este după vechiul calendar Iulian, în timp ce ortodocşii din România şi din alte ţări au trecut în 1925 la calendarul Gregorian şi serbează Crăciunul pe 25 decembrie. 

Comunitatea ruşilor lipoveni din Galaţi se adună astăzi dimineaţă, la Biserica Sf. Nicolae, de pe strada Vultur, la slujba oficiată de părintele Teodor Teofil. Un prilej de a fi aproape şi momente de  bucurie.

La ucraineni – şi-aşa, şi-aşa

Preşedintele comunităţii ucrainenilor din Galaţi, profesorul Vichentie Nicolaiciuc, ne-a spus că în Ucraina, în funcţie de zonă, Crăciunul se serbează ori pe stil vechi, ori pe stil nou.

În Dobrogea, ca şi lipovenii, ucrainenii petrec astăzi Crăciunul. La Galaţi, comunitatea s-a adaptat, în sute de ani, tradiţiilor locale şi Crăciunul a fost deci serbat pe 25 decembrie al anului trecut.

Sigur, ar fi mai vesel să serbezi şi unul şi altul, dar să aşteptăm întâi să treacă şi criza, admite profesorul.

Armenii – consecvenţi în păstrarea tradiţiei

Biserica Armeană nu este influenţată de calendar, dar a rămas consecventă sărbătoririi naşterii lui Iisus pe 6 ianuarie, aşa cum de fapt se făcea aceasta, în toată creştinătatea, până în sec. IV, când aceasta a fost transferată la 25 decembrie.

Preşedintele comunităţii armene din Galaţi, Bedros Aharamian, ne-a spus că armenii gălăţeni urma să petreacă pe 6 ianuarie, de Bobotează,  Crăciunul pe la casele lor.

Bucătăria? Românească, dar în Armenia se servesc la masă, cu această ocazie, bucate speciale, cum ar fi friptura de oaie cu pilaf.

Oricum, sărbătoarea de miercuri va fi marcată şi în comunitate, dar abia duminică, la Biserica ortodoxă armeană „Sf. Maria”. Atunci, începând cu ora 10, va sluji părintele Radu Holca, de la Bucureşti, care este prezent în această perioadă în comunităţile din mai multe oraşe din Moldova.

Foto: Mediafax

Citit 905 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.