Evanghelia înfierii

Evanghelia înfierii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A doua sâmbătă din Postul Mare, precum şi Duminica închinată Sfântului Grigorie Palama, când i-am prăznuit pe Sfinţii Ioan Casian şi Gherman, au fost zile pline de bucurii duhovniceşti.

Sâmbătă seara, Arhiereul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Casian Crăciun, ni l-a adus printre noi chiar pe Sfântul Ioan Casian, prin oferirea spre închinare a Moaştelor Sfântului Ioan Casian, la biserica pe care o Sfântul o înalţă, o ocroteşte şi o aşează în sufletele creştinilor gălăţeni de opt ani.

Sărbătoarea a continuat cu ziua de duminică, a doua din Postul Mare, când Catedrala Arhiepiscopală a Galaţilor a fost neîncăpătoare, la închinare fiind, în chip văzut şi nevăzut, însuşi Sfântul Ioan Casian...

La „prezentul continuu al lui Dumnezeu, Sfântul nostru daco-roman slujeşte în unitatea Dreptei credinţei şi a Cuvântului lui Dumnezeu prin rugăciunea Arhiereului locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian, omul lui Dumnezeu care ne-a arătat în ultimii 20 de ani  - prin cuvânt şi faptă - cum lucrează  harul lui Dumnezeu în istorie şi-n viaţa noastră,  în comunitatea noastră dunăreană.

De alean a fost rugăciunea, medicament veşnic Sfânta Împărtăşanie pentru cei care, cu taină, au primit - la Sfânta Liturghie - Trupul şi Sângele lui Hristos.

Leac pentru suflet a fost şi predica Înalt Prea Sfinţitului Casian Crăciun care, în contextul Evangheliei de ieri - a vindecării slăbănogului din Capernaum - a rostuit sensul cuvântului din Cuvânt.

„Evanghelia de astăzi este mai mult decât o veste bună; ea ne prezintă un om paralitic care ajutat de patru prieteni ai săi vine în casa unde locuia Mântuitorul nostru Iisus Hristos (e vorba de casa soacrei Sfântului Petru, din Capernaum) şi cere să fie ajutat”.

„Pentru  că era foarte aglomerat, El este urcat pe acoperiş şi coborât, pentru că nu mai era loc să intre pe uşă... (vezi Marcu 2, 1-12). Evanghelia de astăzi ne arată că acolo unde ajunge Domnul nu mai e loc, întrucât cuvântul Domnului nu e doar cuvânt, ci este cuvânt cu putere, este cuvânt purtător de dumnezeiesc har”.

Văzându-i credinţa lui şi a prietenilor săi, adresându-se paraliticului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos îi spune: „Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale!”.

Explicând tâlcul acestor pericope scripturistice, Arhiereul Dunării de Jos a spus că aceasta nu este o „Evanghelie miraculoasă, ci este o evanghelie a înfierii” noastre în Hristos, înfiere pe care o căpătăm la Taina Sfântului Botez şi pe care o întărim pe calea credinţei în cuvintele veşnice ale Evangheliei lui Hristos.

Păstorul nostru a subliniat ideea că atunci când sufletul este bolnav, paralizat, suferă şi trupul.

Ieri, sărbătoarea Sfântului Ioan Casian - care se împleteşte cu ziua onomastică a Arhiereului nostru - a fost  un prilej  de a ne reaminti  strălucirea harului lui Dumnezeu în sfânta, frumoasa şi solida lucrare arhierească pe care, cu timp şi fără timp, Înalt Prea Sfinţitul Casian o păstoreşte la Dunărea de Jos de 20 de ani.

Şi faptul că bisericile noastre sunt pline, că gălăţenii vin cu mic şi mare să aducă flori - de această dată, Sfântului Ioan Casian şi Arhiereului locului - sunt gesturi fireşti.

Cei prezenţi ieri la rugăciune au primit şi cuvintele de apreciere pe care Prea Fericitul nostru Patriah Daniel le-a adresat Arhiereului Dunării de Jos.

De asemenea, gânduri de sănătate şi dragoste întru unitatea de credinţă în Hristos cel Înviat  au fost trimise la Galaţi şi din partea Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, cu sediul în Istanbul, Turcia de astăzi.

Pentru că, ieri, Sanctitatea Sa Bartolomeu  a împlinit frumoasa vârstă de 70 de ani, Înalt Prea Sfinţitul Casian a trimis înaltei feţe a Bisericii Ortodoxe Universale  sănătate şi  putere pentru a (re)aşeza Europa creştină pe calea Dreptei credinţe.  

Ieri, Dumnezeu şi Sfinţii Săi - Ioan Casian şi Grigorie Palama - au adunat laolaltă Păstor şi păstoriţi, oameni ce au adus lină rugăciune şi dalbi ghiocei Sfinţilor cinstiţi şi sărbătoriţi.

Flori de culoarea veşniciei, a vieţii fără de moarte, daruri oferite de creştini Sfinţilor, dar şi Arhiereului nostru - Înalt Prea Sfinţitul Casian. Pace, har şi întru toate bunăvoire, Prea Înaltului nostru părinte duhovnicesc. Întru mulţi ani!

Foto: Biroul de presă ADJ

Citit 495 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.