Dublu eveniment artistic la Galeriile „Mantu”

Dublu eveniment artistic la Galeriile „Mantu”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pictorul Teodor Vişan şi-a vernisat la începutul acestei săptămâni, la Galeriile de Artă „N. Mantu”, tradiţionala sa expoziţie anuală.

Evenimentul a fost dublat de lansarea albumului dedicat pictorului Mihail Gavrilov  realizat de Corneliu Stoica, în colaborare cu Alexandru Pamfil, la Editura Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Despre pictura lui Teodor Vişan a vorbit criticul de artă de la Bârlad, Radu Lazăr: „O pictură care se distinge şi impune prin claritatea imaginii, prin precizia desenului, prin siguranţa în echilibrul compoziţional şi printr-un lirism cromatic moderat. O creaţie plină de vitalitate şi de un ridicat grad valoric”.

„Tematica este cea tradiţională: flori, fructe, portret, peisaj, în acestea din urmă  alegând străzi, crâmpeie ale oraşului natal.  Pictorul Vişan acordă o prioritate deosebită culorii, pentru el aceasta este elementul principal sintactic şi morfologic”.

„Vişan face o pictură virilă, robustă şi optimistă, dovedind că este o artă magică, cea mai romantică şi cea mai lirică dintre toate”, a spus la vernisaj Radu Lazăr.

Corneliu Stoica este cel care a vorbit despre modul în care s-a  plămădit albumul lansat sub semnătura sa: „Mihail Gavrilov a trăit între 1899-1968 şi  fost legat de Brăila şi Galaţi. S-a născut în Ismail, în Basarabia, a stat o perioadă la Vâlcov, iar în 1937 a obţinut premii importante în pictură şi grafică la Bucureşti”.

„În 1940 a venit în România, întâi în Bucureşti, apoi din 1941 s-a stabilit la Brăila. A iubit peisajul dunărean pe care l-a reprezentat în opera sa în minunate tablouri care şi astăzi se vând la preţuri foarte bune la casele de licitaţii în artă”, a încercat cronicarul gălăţean să  trezească participanţilor la lansare interesul pentru a achiziţiona şi a citi albumul.

La lansare a fost prezent şi unul dintre fiii artistului, Nicolae Gavrilov, care le-a mulţumit gălăţenilor că şi-au găsit răgazul să nu uite prea devreme numele personalităţilor din viaţa artistică de odinioară.

Citit 543 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.