Pomenire la mormântul primarului Ressu

Pomenire la mormântul primarului Ressu
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mormântul unuia dintre primarii Galaţilor din veacul al XIX-lea - e vorba de  Constantin Ressu (5 noiembrie 1843 - 5 martie 1896) - a fost restaurat şi redat patrimoniului şi istoriei noastre.

Monumentul se află în Cimitirul „Eternitatea”, iar acest ales a intrat în istoria Galaţilor prin lucrările edilitare de referinţă pentru acea vreme, printre ele numărându-se şi introducerea iluminatului cu gaz şi construirea primei şcoli de stat din municipiul Galaţi.

Sunt 115 ani de când a trecut la cele veşnice, în 5 martie 1896. Restaurarea mormântului a fost posibilă prin generozitatea generalului în rezervă Neculai I. Staicu-Buciumeni, a colonelului (rez.) ing. Vasile Manolache Hulea şi lt. col. (rez.) Ilie Lungeanu din Galaţi, trei îndrăgostiţi de istorie şi adevăr.

„Piatra de pe mormânt era dărâmată şi atacată de o ciupercă pe care - printr-un tratament special - au îndepărtat-o cei doi colegi ai mei, ne-a spus generalul în rezervă Neculai Staicu.

De mare sprijin ne-a fost şi doamna Marieta Alexandru, administratorul Cimitirului ˝Eternitatea˝. Cu sprijinul administraţiei a fost reamenajat grilajul, s-a aşezat un felinar, iar firma Vâlceana a fost cea care a făcut cel mai greu lucru - a aşezat pe verticală obeliscul dărâmat care are încrustată şi crucea...”

Acum, mormântul lui Constantin A. Ressu - tatăl pictorului Camil Ressu (1880-1962) - este pregătit pentru slujba de pomenire, după rânduiala Bisericii Dreptmăritoare.

Acest fapt se va întâmpla  mâine, în jurul prânzului, când sunt aşteptaţi la mormântul primarului Constantin Ressu din Cimitirul „Eternitatea” toţi cei dornici a-l cinsti şi a înălţa o rugăciune pentru pacea sa în ceruri.

Explicaţie foto: Monumentul funerar a fost restaurat de trei oameni pasionaţi de istoria urbei dunărene

Citit 828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.