O carte bună e ca o conversaţie cu un om deştept

O carte bună e ca o conversaţie cu un om deştept
Vraja lecturii și a cunoașterii
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Într-o seară de weekend, am ieșit cu prietenii la plimbare, iar dintr-una într-alta am început să discutăm despre cărți și citit. "Sunt convins că peste 30 de ani cărțile vor dispărea, lumea se modernizează pe zi ce trece, totul va fi în format electronic", a spus la un moment dat cineva. Auzind această frază, am fost stupefiată, dar după ceva timp am început să-mi pun mai multe întrebări retorice. Care e adevărata valoare a cărților?

A fost odată ca niciodată, un ținut magic unde locuia un împărat și cei doi fii ai săi. Am avut frumoasa ocazie să citesc basme și povești minunate în copilărie, care începeau exact așa, care m-au marcat și s-au adăpostit într-un colț al inimii. Fiecare carte, fiecare poveste, a fost și rămâne o poartă spre un nou univers. Unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem oferi copiilor noștri este magia cărților, vraja lecturii și a cunoașterii.

Pe măsură ce citești, ai ocazia să analizezi personaje, ajungi să apreciezi curajul, inteligența sau să urăști imoralitatea. Deci, rolul cărților este de a ajuta la stabilirea principiilor și valorilor. Majoritatea cititorilor își formează opinii puternice după citire, care le vor permite să-și modeleze viziunea asupra lumii. Capacitatea de a judeca și critica sau, dimpotrivă, de a lăuda și admira un personaj te poate ajuta să faci același lucru cu oamenii adevărați din jurul tău.

Aș dori să vă povestesc despre o carte care m-a impresionat extrem de mult: "Aleea cu licurici", de  Kristin Hannah. Ardeam de nerăbdare să o citesc, dar aveam și rețineri în același timp. E o carte stufoasă, dar până la urmă mi-am făcut curaj să mă apuc de ea, cu promisiunea că dacă nu-mi place o las baltă. Surpriză, însă, mi-a plăcut! Atât de mult încât am dat pagină după pagină, fără să-mi dau seama cum se scurg minutele şi orele. Tully și Kate sunt două fete pe cât de diferite, pe atât de "compatibile". Povestea lor începe în America anilor ’70-’80, când cele două adolescente ajung să se cunoască, așteptând autobuzul școlar în stația de pe Aleea cu licurici. Povestea se desfășoară de-a lungul vieții lor, treizeci de ani de prietenie, cu momente tensionate și îmbrățișări calde, cu zilele în care împreună puteau trece peste orice obstacol. Cartea respectivă te împinge să conștientizezi că bucuria vine din lucruri mărunte.

După părerea mea, cartea este o comoară neprețuită, un profesor care te conduce spre bunătate, te face fericit, să râzi și să plângi. O carte te duce la alte cărți și toate acestea împreună formează fundamentul durabil al culturii noastre.

Citit 1580 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Februarie 2022 21:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.