150 de ani de la sfințirea Bisericii "Schimbarea la Față" din Galați

150 de ani de la sfințirea Bisericii "Schimbarea la Față" din Galați
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea", în parteneriat cu Biblioteca Județeană "V. A. Urechia", Serviciul Județean Galați al Arhivelor Naționale și Comunitatea Elenă din Galați, organizează vineri, 5 august, începând cu ora 11,00, la Secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), vernisajul expoziției "Artă bisericească la Dunărea de Jos. 150 de ani de la sfințirea Bisericii <<Schimbarea la Față>> din Galați" (Biserica Comunității Elene).

Demersul expozițional își propune să omagieze unul dintre evenimentele importante ale vieții culturale și religioase la Dunărea de Jos din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, prin valorificarea unor bunuri de patrimoniu, cum ar fi: documente, fotografii, cărți scolastice și bisericești, obiecte de cult din colecții muzeistice și personale.

Sunt aduse în atenția publicului documentele prin care a fost aprobată construirea bisericii, angajarea preoților, listele cu epitropi, testamentele unor enoriași, referințele la evenimente din viața comunității și a bisericii etc.

Invitația curatorului expoziției, muzeograf dr. Mariana-Delia Pohrib, este una de nerefuzat. Bibliofilii vor descoperi cărți din perioada 1757-1927, editate la Veneția, Londra, Atena, Iași, dar şi sigiliul Comunității Elene din Galați (1864), o serie de cărți poștale, Statutele Comunității Elene din anul 1899, două costume populare grecești și albumele fotografului George Maksay din anul 1906, care a imortalizat în diferite ipostaze Biserica și Școlile de Băieți și Fete ale Comunității Elene.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 5 august - 5 septembrie 2022.

Citit 1395 ori Ultima modificare Vineri, 05 August 2022 07:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.