Poezii de suflet exilat și tensiuni războinice

Poezii de suflet exilat și tensiuni războinice
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cenaclul „Noduri și Semne”

Poetul Dorian Stoilescu a prezentat, în ultima ședință a Cenaclului, câteva texte din ultimul său volum – „Stetoscopul stelelor migratoare”, dar și din viitoarea sa apariție editorială.

Anca Șerban Gaiu: „Mulțumesc poetului pentru această călătorie de-a lungul întregii lumi... Metaforă, transfigurare foarte multă. Se vede că poemele sunt scrise dintr-o suflare. Se vede că poezia este tratamentul său pentru depărtarea de țară.”

Cristina Dobrescu: „Știam poeziile din «Stetoscop». Mi-am dat seama că dl Stoilescu este un liric... În «Stetoscop» este multă poezie introspectivă, mister.” 

Adrian Talabă: „În «Stetoscop» amintirea și durerea sunt într-o scoică. Stilul adus este profund, cursiv, sensibil.”

Carmen Neacșu: „Autorul și-a pus tot sufletul în scris, care pentru el este acasă, România lui. Am citit poezia «Câinele» în altă cheie, în care câinele e chiar el. Scrisul este modul în care trăiește aici, în țară”.

Referindu-se la viitorul volum din care s-a lecturat, părerile celor prezenți au fost un pic mai critice.

Stela Iorga: „Ai sensibilitate, empatie, un ochi vigilent pentru ce se întâmplă pe planetă, dar nu capeți dimensiune decât când urci către stele. Această diluare în problemele planetei mi se pare o diluare a poeziei. Revolta e sinceră dar, pe distanțe mari – o carte – nu e poetică, pentru că lipsește emoția... Îmi place perspectiva civismului mondial. Este un donquijotism al unui om care crede că poate îndrepta lumea.”

Ion Avram: „Textele au un stil aforistic la aproape fiecare vers, cu ziceri bine conturate, într-un soi de meditație asupra lumii, societății și politicii. Am privit o revoltă existențială asupra anomaliilor lumii.” „Transpare un regret și o nostalgie pentru valorile pierdute în tehnologie.”

Andrei Velea: „Mi-a plăcut perspectiva cetățeanului universal. Stelele apar ca absolutul din noi.” 

Vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18,00, la sediul "Viaţa liberă", citeşte Adrian Buzdugan.

Citit 861 ori Ultima modificare Vineri, 25 Noiembrie 2022 18:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.