Scriitori care au făcut istorie dincolo de granițele țării

Scriitori care au făcut istorie dincolo de granițele țării
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Joi, 24 noiembrie 2022, la sediul central al Bibliotecii Județene "V.A. Urechia" Galați, în cadrul Salonului literar "Axis Libri", scriitorul și criticul literar Adi G. Secară a moderat lansările de carte ale unor scriitori care au făcut istorie dincolo de granițele țării: romanul "Semnătura indiană" al lui Radu Sergiu Ruba și volumele de poezie "În fața tirului" și "Stetoscopul stelelor migratoare" ale lui Dorian Stoilescu.

Radu Sergiu Ruba, născut la 14 octombrie 1954, în judeţul Satu Mare, și-a pierdut total vederea la vârsta de 11 ani, dramă care nu l-a împiedicat să studieze și să guste celebritatea. Astfel, în perioada 1974-1978 a studiat filologia franceză și engleză la Universitatea din București. În perioada următoare (1978-1990), a fost profesor de limba franceză, de limba și literatură română, inspector de specialitate în Ministerul Învățământului, responsabil cu subsistemul educației speciale pentru deficienții de vedere, fiind ales în 2006 președinte al Asociației Nevăzătorilor din România. A condus, apoi, ca redactor șef, revista "Litera noastră", publicată în scriere Braille și în scriere vizuală, în anii 1987-1998. După o pauză de doi ani, a revenit la conducerea revistei în februarie 2000. A colaborat cu prestigioase reviste literare, dintre care amintim "Oameni în top", a scris la "Curentul", "Phoenix" și "Tinerama".

La Radio România Actualități a realizat, începând din 1992, emisiunea săptămânală "Ochiul interior", iar din 1999, emisiunea literară "Lumina cuvintelor", în care autorii nevăzători și-au putut prezenta poeziile și proza. În perioada 1995-1996, a realizat emisiunea "Tiflo-Antena", la Antena Bucureștilor. Este colaborator permanent al Societății Române de Radiodifuziune și realizator la Radio Europa Liberă și Radio Europa FM. A publicat poezii, nuvele, romane, a participat la realizarea de volume colective, antologii, a tradus romanul "Vendredi ou la vie sauvage" ("Vineri sau viața sălbatică") de Michel Tournier, iar împreună cu Manuela Vrabie, studiul "La troisième femme" ("A treia femeie") de Gilles Lipovetsky. În 2008, i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, iar în 1993 a primit premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franței.

Despre romanul "Semnătura indiană", care are peste 500 de pagini, romancierul Dumitru Augustin Doman spunea că este "un roman unic în literatura română, nu numai actuală, ci dintotdeauna. Corect ar fi fost să se numească Vainateyananda, căci aceasta este semnătura indiană, care se traduce prin «Pasărea pe spinarea căreia zbura cu bucurie zeul Vishnu». De ce e unică această carte? Pentru că este un bildungsroman, nu al unui Martin Eden, să zicem, ci al unui adolescent orb, care încearcă a-­și croi viața în dictatura ceaușistă, într­-un liceu de nevăzători din Cluj, dar care este hărțuit de Securitate pe toată perioada școlii, pentru o scrisoare pe care a trimis-o la Radio Europa Liberă. Tradus în engleză, romanul ar putea fi un bestseller".

Scriitorul meta-modernist Dorian Stoilescu s-a născut la Galați, în 1967, este traducător de limba engleză, lector la Universitatea Western Sydney, începând din 2012. Cariera sa a culminat cu obținerea unui doctorat în educație la Universitatea din Toronto. A petrecut mai mult de 20 ani în cercetare și în învățământ, în Australia, Canada și România. A cochetat cu poezia, eseul, proza și critica. A publicat poezii în reviste şi ziare, printre care: "Convorbiri literare", "Familia", "Vatra Românească", "Contraste culturale". A activat la cenaclurile "Anton Holban" și "Noduri și Semne". Sosit de curând din Australia, a prezentat gălățenilor volumul de poezie "În fața tirului", precum şi cel mai recent volum de poezie, intitulat "Stetoscopul stelelor migratoare".

Au vorbit despre volumele prezentate scriitorul și criticul literar Iulian Grigoriu, scriitorul Andrei Velea ș.a., iar Geta Eftimie, directoarea adjunctă a Bibliotecii "V.A. Urechia", le-a înmânat autorilor diplome pentru activitatea de promovare a culturii.

 

Citit 1062 ori Ultima modificare Vineri, 02 Decembrie 2022 13:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.