Duminica românilor migranţi

Duminica românilor migranţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A XIII-a Duminică după Rusalii a coincis cu „Duminica românilor migranţi”, iniţiativă a Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel ce are în vedere, prin rugăciune, alinarea dorului copiilor de părinţii lor plecaţi la lucru în străinătate şi încredinţarea părinţilor de grija pe care o poartă Biserica fiilor săi. 

În ultimii ani, la nivelul întregii Patriarhii, pe lângă unele parohii s-a luat iniţiativa înfiinţării unor centre multifuncţionale în care, în special, copiii rămaşi singuri acasă sau în grijă bunicilor primesc de la Dumnezeu siguranţă şi sprijin.

În această idee, la Dunărea de Jos, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, ziua a fost un prilej de întâlnire între preoţii din parohiile noastre cu copii şi părinţii aflaţi în astfel de situaţii.

Astfel, la Centrul multifuncţional din cadrul Aşezământului social filantropic „Sfântul Vasile cel Mare”, precum şi la centrele de pe lângă  bisericile „Sfântul Spiridon” şi „Pogorârea Sfântului Duh”, copiii şi părinţii aflaţi în astfel de situaţii s-au bucurat de comuniune şi de momente de firească bucurie. S-au întâlnit fiii trupeşti cu părinţii lor, dar şi cu părinţii spirituali, preoţii şi duhovnicii Bisericii. Pentru neuitare, cei mici au oferit celor mari programe artistice, în special cântece şi jocuri tradiţionale româneşti.

La rândul lor, slujitorii Sfintelor Altare au transmis semenilor aflaţi la muncă în străinătate încredinţarea că Biserica - prin Părintele Patriarh, membrii Sfântului Sinod, preoţi şi credincioşi - se roagă permanent pentru cei care muncesc departe de casă, departe de familiile dragi şi de ţară pentru un pic de bunăstare, pentru mai multă siguranţă şi decenţă. 

Aceleaşi activităţi au avut loc şi în parohiile Lieşti şi Iveşti, dar şi în alte centre din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Cei mici au primit daruri din partea comitetelor parohiale ale amintitelor biserici.

În Diaspora, emoţii şi dor de acasă

Nici românii din diaspora nu au trecut cu vederea această zi. Astfel, în Episcopia Europei de Nord, Prea Sfinţitul Macarie Drăgoi a adunat în rugăciune fraţii care în această zi nu s-au aflat în ţara mamă - România. Biserica „Sfântul Mucenic Gheorghe” din Stockholm a adunat românii în rugăciune, a adunat emoţii şi multe lacrimi, dar şi îndemnul ca atunci „când ne aflăm în străinătate să nu ne înstrăinăm de noi înşine!”

Arhiereul Europei de Nord a vorbit celor prezenţi despre moştenirea ortodoxă pe care o deţine Biserica noastră dreptmăritoare şi care trebuie păstrată, dar şi predată mai departe.

Foto: Arhiva ADJ

Citit 523 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.