Descoperire arheologică în centrul oraşului

Descoperire arheologică în centrul oraşului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Zidul mănăstirii Mavramol, relevat de lucrările ISPA * Istoricii vor doar să cerceteze rapid locul *

Lucrările ISPA au scos la lumină, sub asfaltul de la intersecţia străzii Bălcescu cu Brăilei, ceea ce altfel poate ar fi rămas îngropat pentru alte sute de ani: o parte din zidul împrejmuitor al mănăstirii Mavramol, orientat S-E - N-V, din care se vede, spre latura de vest a săpăturii, un pinten din pietre de granit (biserica cu hramul Adormirii Maicii Domnului - Mavramol, din  apropiere,  a fost isprăvită la 1702), începutul unei hrube, poate unul dintre tunelurile subterane care legau în Evul Mediu bisericile între ele şi  fundaţia unui vechi hotel ridicat aici, la intersecţia a şapte foste străzi...

Există deja un protocol încheiat între administratorii lucrărilor şi Muzeul de Istorie, care a funcţionat bine în cazul lucrărilor ISPA din Piaţă, dar, de data aceasta, poate şi din graba de a recupera întârzierile firmei turceşti care a lucrat înainte, sau ignorând că ar putea fi vorba despre o descoperire arheologică, constructorii nu au anunţat. Norocul a fost că muzeul s-a autosesizat!

Directorul instituţiei, prof. Cristian Căldăraru, ne-a declarat ieri că nu intenţionează să blocheze lucrările de construcţie, dar că artefactele trebuie expertizate rapid, să se confirme despre ce este vorba, informaţiile putând fi extrem de preţioase. De asemenea, totul trebuie fotografiat.

Măcar cu atât să rămânem deocamdată, palpabil, până ce urbea îşi va permite o cercetare arheologică atât de grea, fiind vorba de construcţii foarte vechi acoperite cu alte construcţii, moderne.

De asemenea, trebuie să precizăm că lucrările ISPA au mers pe vechile lucrări de canalizare, deci nu au distrus nimic faţă de ce s-a distrus iniţial, în anii ´60, când s-a făcut canalizarea în zonă.

Acum, muzeul trebuie, însă, să-şi facă treaba. Pentru a împiedica surparea malurilor, s-au montat panouri metalice care ascund în mare parte noile descoperiri, iar acestea ar trebui ridicate pentru a permite accesul cercetătorilor.

Citit 1753 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.