Teatru rromanes la Dramatic

Teatru rromanes la Dramatic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Compania de teatru AMPHITHEATRROM, departament în cadrul asociaţiei culturale cu acelaşi nume, îşi continuă periplul teatral în limba rromani. Următoarea oprire va fi la Galaţi, pe 19 septembrie, când primul spectacol de teatru din România jucat integral în limba rromani va fi găzduit, începând cu ora 19,00, în sala mare a Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Spectacolul „Jekh răt lisăme” (“O noapte furtunoasă”) de I.L.Caragiale, este o premieră absolută pentru lumea dramaturgiei din România, realizarea lui însumând câteva aspecte inedite: este primul spectacol de teatru din România în care se vorbeşte integral în limba rromani (pentru cei care nu cunosc tainele graiului rromanes, pe durata reprezentaţiei va exista o traducere în limba română); este primul spectacol de teatru realizat de oameni de teatru (regizor, scenograf, actori) profesionişti care îşi asumă fără rezerve apartenenţa la etnia rromă; este pentru prima dată în lume când o piesă a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale este tradusă în limba rromani.

Traducerea şi adaptarea textului în limba rromani a fost realizată de Sorin Aurel Sandu.

Actorii care dau viaţă comicelor personaje caragialiene sunt: Marcel Costea, Zita Moldovan, Sorin-Aurel Sandu, Pavel Bârsan, Mădălin Mandin, Dragoş Dumitru. Regia este semnată de Sorin-Aurel Sandu şi Rudy Moca, iar scenografia de Rudy Moca.

Citit 829 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.