„Rashōmon”, radiografia unei crime în stil japonez

„Rashōmon”, radiografia unei crime în stil japonez
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" a programat pentru finalul acestei săptămâni un spectacol după un autor japonez foarte cunoscut, după care s-a făcut un film celebru, care a primit distincţii importante. Cu toate acestea, montarea gălăţeană nu-şi propune să reediteze filmul. Regizorul Cătălin Vasiliu susţine că spectacolul său, pe lângă opera care a stat la baza filmului, mai are ca filon alte trei nuvele ale autorului japonez, care, consideră el, merită să fie cunoscut mai bine de public.

Sâmbătă, 7 ianuarie, de la ora 19,00, este programat spectacolul "Rashōmon", care are la bază patru nuvele semnate de Ryūnosuke Akutagawa, părintele povestirii moderne japoneze. "Rashōmon" este una dintre capodoperele sale, ce avea să fie ecranizată în 1950 de către faimosul regizor Akira Kurosawa și distinsă cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneția în 1951 și Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 1952.

Pornind de la nuvela "Rashōmon", spectacolul Teatrului Dramatic "Fani Tardini", în regia lui Cătălin Vasiliu, spune povestea plină de mister a unei crime și a căutării sinuoase a adevărului. Un samurai este ucis, dar e greu de spus cine e făptașul, pentru că nicio mărturie nu seamănă cu cealaltă. Să fi fost tâlharul care îi dorea nevasta? Sau, poate, bătrânul care l-a găsit agonizând în pădure? Elucidarea acestui mister, deși deloc facilă, servește drept pretext pentru o dezbatere interioară mult mai profundă și oricând oportună - în complicatul puzzle de scenarii al vieții, adevărul este relativ, el aparține fiecăruia.

"Din suma unor adevăruri trăite intens poate rezulta o mângâietoare iluzie. Și asta pentru că, așa cum trist concluzionează unul dintre personajele piesei, ne mințim ca să putem continua. Continua să trăim", afirmă regizorul Cătălin Vasiliu.

În distribuție, actorii Vlad Vasiliu (Bătrânul), Flavia Călin (Soția), Cristian Gheorghe (Tajomaru), Dan Căpățână (Budistul), Vlad Ajder (Soțul), Elena Anghel (Șamanul) și Mihai Păun (Hoțul), aflat la debut.

Decorul spectacolului și costumele sunt realizate de Daniel Divrician, muzica este creația lui Costas Ivanov, iar coregrafia este semnată de Elena Anghel.

Citit 919 ori Ultima modificare Vineri, 06 Ianuarie 2023 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.