Oameni de seamă. Lucas Cranach cel Tânăr, pictor şi gravor german

Oameni de seamă. Lucas Cranach cel Tânăr, pictor şi gravor german
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pictorul și gravorul german Lucas Cranach, zis Cranach cel Tânăr, s-a născut pe data de 4 octombrie 1515, la Wittenberg, fiind copilul cel mai mic al lui Lucas Cranach cel Bătrân, unul dintre cei mai de seamă artiști germani renascentiști, cunoscut mai ales pentru portrete și versiuni simple ale scenelor alegorice și mitologice. Acesta a pictat altare pentru Biserica Reformată și a propus noi forme pictorale pentru cultul protestant.

Cranach cel Tânăr și-a început cariera în atelierul tatălui său, împreună cu fratele mai mare, Hans. Opera artistică a tânărului Lucas a fost atât de mult influențată de stilul tatălui, încât specialiștilor le-a fost de multe ori dificil să identifice primele lucrări ale fiului. Fiind ucenicul tatălui, Lucas Cranach cel Tânăr a rămas în atelierul acestuia întreaga carieră, învățând nu numai cum sunt realizate picturile, ci și impactul pe care acestea îl au.

Responsabilitățile sale au crescut în anii 1530, iar în anul 1553, după decesul tatălui, Lucas și-a asumat conducerea atelierului. Atelierul familiei Cranach avea  o importanță foarte mare în arta germană a vremii, iar Lucas Cranach cel Tânăr l-a transformat într-un adevărat centru artistic, recunoscut în întreaga Europă.

Pe lângă lucrările sale personale, Lucas Cranach cel Tânăr a realizat și reproduceri ale unor picturi semnate de tatăl său, printre acestea numărându-se portrete, scene alegorice sau teme clasice; a realizat ilustrații pentru două ediții ale Bibliei traduse de Luther, în 1541, una dintre acestea fiind publicată în Wittenberg, iar cealaltă în Leipzig. Gravurile sale, printre care cea de pe coperta Bibliei de la Wittenberg, includ o serie de alegorii protestante.

Spre deosebire de alte gravuri ale contemporanilor săi, cele ale lui Lucas Cranach cel Tânăr sunt executate cu o măiestrie deosebită. De altfel, tocmai datorită şi acestei precizii în execuţie, a reuşit să realizeze şi apoi să publice portrete-gravuri ale unor prinţi saxoni. La fel ca tatăl său, Lucas Cranach cel Tânăr a deţinut funcţii publice, făcând parte din consiliul municipal din Wittenberg (1549-1568).

Lucas Cranach cel Tânăr a murit pe 25 ianuarie 1586.

Opera sa se află în colecții din: Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Institutul de Arte din Detroit, Muzeul de Arte Frumoase din San Francisco, Muzeul de Istoria Artei din Viena, Muzeul de Arte Frumoase din Boston.

 

Citit 559 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2023 09:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.