Elevii de la „Cuza” învaţă să facă filme, într-un proiect european

Elevii de la „Cuza” învaţă să facă filme, într-un proiect european
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Nouă elevi de la Colegiul Naţional "Al.I. Cuza", însoțiți de profesoarele Monica Iancu și Mirela Nistor, au participat la proiectul "Erasmus+" intitulat "CinEduc", care a debutat la Liceul "Athenee Royal Nestor Outer" din Virton, Belgia. A fost o ocazie pentru a participa la un "raliu cultural′′ al orașului, apoi la o activitate de inițiere în tehnicile de filmare și de analiză critică a unor scurtmetraje și filme cu teme variate privind discriminarea, acceptarea diversității și relația de prietenie dintre adolescenți. Elevii au participat, de asemenea, la ateliere de dublare, de machiaj și efecte speciale. 

În proiect s-au înscris licee din România, Bulgaria, Franţa şi Belgia, selecţia elevilor participanţi făcându-se destul de riguros, ne povesteşte una dintre tinerele implicate, Ioana Arsenie-Constantinescu: "Am dat un test de limbă franceză, iar cei care aveau certificat DELF au putut să şi-l echivaleze. De asemenea, am prezentat şi o scrisoare de intenţie, în care am explicat de ce ne dorim să participăm la acest proiect despre cinematografie şi ce aşteptări avem la finalul său", povesteşte Ioana. Proiectul se va finaliza în 2024 şi include vizite în toate ţările implicate, pentru realizarea unui film despre activităţile derulate.

Pe lângă vizite în Virton, elevii şi profesorii au vizitat Luxemburg şi Bruxelles. De asemenea, au fost la o şcoală de machiaj cinematografic, dar şi la un studio unde se realizează dublajul filmelor şi au înregistrat "vocile" pentru un film mut.

Totodată, programul a inclus vizionarea de filme produse de cele patru ţări implicate în proiect şi discutarea lor. "De la noi am vizionat «R. M. N.» al lui Cristi Mungiu. A fost foarte apreciat de tineri, s-a discutat mult pe marginea lui. Am fost mândră că am făcut o impresie bună şi prin materialele prezentate, filmul despre liceul nostru, dar şi faptul că ne-am implicat activ în toate evenimentele. În plus, noi am prezentat un film realizat în colaborare cu Centrul de Zi «Sf. Spiridon», despre probleme rasiale şi marginalizare socială. M-am bucurat că oamenii pe care i-am întâlnit au fost foarte deschişi", mai spune Ioana.

Una dintre cele două profesoare care i-au însoţit pe elevi, Monica Iancu, ne-a spus că proiectul a fost o oportunitate deosebită pentru elevi să înveţe lucruri utile prin intermediul unor activităţi atractive şi interesante, care exploatează pasiunea lor pentru film.

"Am fost foarte bine primiţi. Atât de familii, cât şi de profesori şi elevi. În aprilie vor veni cu toţii la noi, în România, pentru următoarea etapă. E o experienţă din care au multe de învăţat", spune Monica Iancu.

Citit 1854 ori Ultima modificare Marți, 24 Ianuarie 2023 05:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.