Oameni de seamă. Vasile Grigore, artist plastic

Oameni de seamă. Vasile Grigore, artist plastic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Vasile Grigore s-a născut pe 27 ianuarie 1935, la București. A studiat pictura la Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, pe care l-a absolvit în anul 1959. În anul 1961, obține Bursa ”Frederic și Cecilia Cuțescu-Storck”. A avut o carieră didactică în cadrul Institutului de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu”, la început ca lector, apoi profesor la Catedra de Pictură a Facultății de Arte Plastice.

Vasile Grigore a debutat pe simezele bucureștene în anul 1967, după care a participat, cu regularitate, la expoziții similare și de grup, în țară și în străinătate.

În anul 1963, Vasile Grigore și-a deschis prima expoziție personală, la București, urmată de altele la Piatra Neamț, Bacău ș.a.

În anul 2003, Vasile Grigore a donat statului un număr impresionant de lucrări de artă, toate făcând acum parte din patrimoniul noului muzeu ce îi poartă numele, care a fost deschis la București în 2004.

Multe din lucrările artistului sunt prezentate într-un bogat album editat în anul 2009, în ”Colecția de artă” a Regiei Autonome ”Monitorul Oficial” și intitulat ”Muzeul de Artă «Vasile Grigore – pictor și colecționar»”.

Vasile Grigore a fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici pentru Pictură, în 1963, Premiul ”Ion Andreescu” al Academiei Române, în 1966 ș.a.

Artistul plastic Vasile Grigore a decedat la 20 februarie 2012.

Citit 951 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 08:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.