Faiz Ahmed Faiz, unul dintre celebrii scriitori de limbă urdu din Pakistan

Faiz Ahmed Faiz, unul dintre celebrii scriitori de limbă urdu din Pakistan
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Faiz Ahmed Faiz s-a născut pe data de 13 februarie 1911, la Sialkot, în Punjab, parte a Indiei, în timpul dominației britanice. Tatăl său, avocat cu vocație deosebită, interesat de literatură, a avut mai mulți prieteni printre personalitățile literare ale vremii, printre aceștia numărându-se și Șir Muhammad Iqbal, poet național al Pakistanului. Faiz a început să studieze într-o școală de misionarism din Sialkot, unde se preda în limba engleză, dar a învățat în limbile urdu, persană și arabă. Primul său poem l-a scris în primii ani de studiu. A studiat literatura engleză și arabă în cadrul Colegiului  Guvernamental de la Lahore, absolvind în anul 1932. În timpul studiilor, s-a implicat în activitatea cercurilor literare unde a cunoscut scriitori ai vremii. După terminarea studiilor a fost profesor în Amritsar și Lahore.

În anii 1930, Faiz s-a aflat sub influența mișcării progresiste  (socialiste). În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a servit armata indiană la Delhi și în anul 1944 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel.

După proclamarea independenței în noul stat musulman, alcătuit din două teritorii, Pakistanul de Vest și Pakistanul de Est, Faiz se retrage din armata indiană și se mută împreună cu familia în Pakistanul de Vest. Din cauza opiniei sale asupra conducerii statului, a fost nevoit să trăiască în exil, în mai multe perioade ale carierei sale.

Faiz a editat ziarul de orientare socialistă ”Pakistan Times”, în limba engleză. A fost și editorul ziarului ”Imzor”, scris în limba urdu și s-a implicat în organizarea mișcării sindicale. În anul 1951, Faiz, împreună cu mai mulți ofițeri a fost arestat, pentru implicare într-o lovitură de stat, fiind condamnat la moarte. Și-a petrecut patru ani în închisoare. După ce a fost eliberat, Faiz a devenit secretarul Consiliului Național al Artelor. În timpul exilului, Faiz a fost editor al -revistei ”Lotus”.

În Pakistan, poemele lui Faiz ”au reînnoit tradiția romantică a poeziilor urdu, obținând astfel o mare popularitate, atât în rândul elitei literare, cât și al maselor”.

După complotul militar din anul 1979, Faiz a fost nevoit să trăiască în exil, în Liban, între 1979-1982, după care s-a reîntors în Pakistan, unde a decedat pe 20 noiembrie 1984, la Lahore.

A rămas în literatura pakistaneză ca unul dintre celebri scriitori de limbă urdu.

 

Citit 656 ori Ultima modificare Luni, 13 Februarie 2023 13:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.