Theodor Crețu, o santinelă de neuitat

Theodor Crețu, o santinelă de neuitat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

De veghe în lanul de (pardon, mintea lui Adi G.) Secară, actorul Theodor Crețu oferă publicului amator de teatru contemporan interpretarea candid-revoltată a unui personaj care se poate alinia unui pluton întreg de soldați ce protestează fiecare în fel și chip împotriva războiului sau… armatei (ca afacere ori mijloc de terorizare, dacă nu ca Sistem), soldați din literatura universală, de la Švejk la… Paul din "Nimic nou pe frontul de vest".

Actorul, revenit în Galați după o "aventură" la Teatrul din Deva, își înnebunește… personajul pas cu pas, terorizat de reprezentanții unui sistem care pare să fie același de pe vremea conflictului din Troia până azi, când "toate-s vechi și nouă toate"! Desigur, el încearcă să-și păstreze bunătatea naturii umane, oferă câtă afecțiune poate eventualelor victime care vor cere mereu "îmbrățișare", dar când Destinul pare să hotărască ceva, Zeițele furiei și mâniei nu își vor ceda drepturile… de autor!

Un spectacol de (re)văzut, la Teatrul din Buzunar Galați, cu un careu de ași: un soldat, un sărac cu duhul, un ofițer și… poate chiar un Mântuitor, adăpostit de o gheretă unde un telefon sună, obsedant, al doisprezecelea ceas al umanității!!!

Premiera a avut loc pe 28 ianuarie 2023, după emoțiile date de trecerea la cele veșnice ale Teatrului divin a scriitorului Victor Cilincă, implicat și el în proiectul "4-3-2-1" - Patru dramaturgi gălățeni, trei regizori gălățeni, două luni, un teatru… gălățean! (din care face parte spectacolul "Santinela", adaptare după piesa "Santinela nu ține postul" de Adi G. Secară). Victor obișnuia să spună că știe un prieten care nu avea niciun prieten, un subiect care, într-un fel, va fi ideal de abordat Dincolo, dar asupra căruia se poate medita și după participarea la peripețiile bravei santinele a lui Adi Secară, dar care este acum mai mult ca niciodată a lui Theodor Crețu (și a Isabelei Oancea, regizoarea adaptării scenice), un actor de urmărit, care deja s-a dedicat, și el, și regiei de teatru!

Nu-l uităm nici pe Aurelian Gheorghe, în rolul Mutului (care poate fi și un… înger cam lipsit de puteri magice, decăzut din cine știe ce pricini!), un rol poate mai puțin ofertant, actorul construindu-și aproape întreaga "reprezentație", de la intrarea inițială în scenă, fiind primul care își face apariția, cu alegerea "catrafuselor" cărate prin saci, genți uzate: sticle goale, pe care le folosește deseori pentru a privi către "noi" sau către stele, ca prin ocheane sau caleidoscoape, o păpușă, o cană de plastic, o minge de fotbal american, bocanci, o păturică, o cască de jucărie de polițist, o umbrelă roșie defectă, ambalaje diverse, o pușcă și un pistol, de jucărie și ele, cu o joacă neîntreruptă, secundă de secundă, timp de aproape… 60 de minute, cu toate acestea, dar și cu alte elemente, "rupte" din inventarul personal sau al instituției… santinelei oficiale!

Vom reveni cu amănunte de la acest proiect teatral inedit. "Santinela" este deja invitată să se... prezinte la raport în București, în luna aprilie!

Citit 974 ori Ultima modificare Duminică, 12 Februarie 2023 14:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.