Expoziţie dedicată mareşalului Constantin Prezan, la Muzeul de Istorie

Expoziţie dedicată mareşalului Constantin Prezan, la Muzeul de Istorie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" organizează joi, 30 martie, de la ora 14,00, la Secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă), vernisajul expoziției "Mareşalul Constantin Prezan la 105 ani de la Marea Unire" (1918-2023).

Expoziția, realizată de muzeograf dr. Maria-Magdalena Tuluș, în colaborare cu Muzeul Județean "Ștefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Național de Istorie a României București, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Complexul Muzeal Național "Moldova" Iași, cuprinde obiecte care i-au aparținut mareșalului Constantin Prezan (distincții, medalii, documente, precum și alte obiecte cu valoare muzeistică deosebită). Constantin Prezan (n. 27 ianuarie 1861 - d. 27 august 1943) a fost unul dintre mareșalii României, erou al Primului Război Mondial. A fost șef al Marelui Cartier General al Armatei, iar în perioada 11-13 noiembrie 1916 a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1. Fiind specialist în arma geniului, a coordonat planul campaniei din 1917, inclusiv bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz.

Mareșalul Prezan a evitat să se implice activ în viața politică, deși a avut o serie de demnități, mai mult onorifice, precum cea de senator de drept, deținută în perioada postbelică, în baza înaltei sale poziții în armată, precum și de membru al Consiliilor de Coroană. A primit numeroase distincții și medalii, fiind ales membru de onoare al Academiei Romane.

Citit 646 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2023 09:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.